Economie

China legt shoptripjes naar Hongkong aan banden

13 april 2015 09:35

Beeld ©

China heeft drastische maatregelen genomen om te voorkomen dat inwoners om de haverklap naar Hongkong reizen om te shoppen. Die tripjes leidden steeds vaker tot boosheid in Hongkong omdat de Chinezen daar de winkels leegkopen.

De regels voor visa voor mensen uit het nabijgelegen Shenzhen, een stad met ruim 7 miljoen inwoners, worden aangescherpt. Daardoor kunnen de Chinezen straks nog maar één keer per week naar Hongkong, meldt de BBC.

Nu kunnen de inwoners nog een paar keer per week naar Hongkong, waar de belastingen veel lager zijn. Daar maken ze dankbaar gebruik van, tot ongenoegen van de inwoners van Hongkong. Die kampen met lege schappen, omdat de 'Chinezen van het vasteland' alles opkopen en meenemen over de grens. Vaak worden de goedkope producten uit Hongkong met winst doorverkocht, ook al is dat illegaal. Het bekendst is de levendige handel in de kwalitatief betere melkpoeder uit Hongkong.

ZIE OOK: Man beroofd van honderden pakken melkpoeder

De afgelopen tijd leidde de onvrede al herhaaldelijk tot protesten, die soms zelfs uitliepen op geweld. Maar de bewoners van Hongkong kunnen vanaf vandaag weer opgelucht ademhalen. De nieuwe regels gaan direct in en houden in dat de 'vastelanders' weer speciale toestemming moeten krijgen om naar Hongkong te gaan. Dan mogen ze één keer de grens over, om dan maximaal een week in de stad te verblijven.

Bron • RTL Z / ANP