Economie

DNB: huizenprijzen blijven stijgen

08 juni 2015 13:25

Dit geldt voor steeds minder 35-minners met een middeninkomen. Beeld ©

De Nederlandsche Bank denkt dat de huizenprijzen dit jaar gemiddeld 2,3 procent toenemen, volgend jaar met 3,7 procent en in 2017 zelfs met 4,2 procent.

Dat betekent dat de gemiddelde huizenprijs in drie jaar tijd met meer dan 10 procent zal toenemen. In het eerste kwartaal van 2015 stegen voor het eerst sinds eind 2008 de huizenprijzen in alle provincies. Dat geeft aan dat het herstel van de woningmarkt inmiddels steviger is gefundeerd, ook al blijven er grote regionale verschillen bestaan, aldus DNB.

Thumbnail

DNB is dus ook over de huizenmarkt wat optimistischer geworden dan het eind december al was. Toen werd gerekend op een toename van de huizenprijzen in 2015 van 2,1 procent van van 3,2 procent in 2016.

ZIE OOK DNB veel positiever over economie

Het probleem van mensen die met hun hypotheek onder water staan zal heel geleidelijk afnemen door de verwachte stijging van huizenprijzen en de lage spaarrente (waardoor meer vervroegd wordt afgelost), denkt DNB. Tussen eind 2012 en eind 2014 verminderde het aantal huishoudens met een hypotheek onder water van 33 procent tot 28 procent.

'Niet bang voor nieuwe zeepbel'
Job Swank van DNB zegt desgevraagd niet bang te zijn voor een nieuwe huizenzeepbel: ''we hebben een behoorlijk dal achter de rug en tegen die achtergrond is dit soort groeipercentages welkom. Het is ook goed voor de consument, het houdt het vertrouwen op gang''.

"Met 4 procent ben ik niet ongelukkig, als het maar niet boven de 10 procent (double digits) komt, want dan zijn we verkeerd bezig'', zo besluit Swank.

 

Bron • RTL Z