We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Economie

Architect bouwt 'stad van de toekomst' uit zout

27 augustus 2015 15:10

Architect bouwt 'stad van de toekomst' uit zout
Een animatie van The Salt Project Beeld © The Salt Project

De kersverse architect Eric Geboers ontwerpt een stad gebouwd uit zeezout. Zout blijkt een uitstekend materiaal voor boog- en koepelconstructies van gebouwen.

Geboers' afstudeerproject aan de TU Delft, genaamd The Salt Project, is een poging te bouwen in de woestijn met goedkoop materiaal: zeezout. Daarbij kijkt Geboers goed naar de natuur. In zijn biomimetische ontwerp zet hij ter plekke beschikbare bronnen in om gebouwen te maken en planten te doen groeien zonder afval te produceren.

Boog- en koepelconstructies
Geboers legt uit: "Woestijnen zijn heel droog, maar liggen gek genoeg vaak in de buurt van zee. Zout is niet alleen schitterend wit, zodat het licht reflecteert. Maar in een dunne laag heeft het juist de eigenschap dat het licht ook goed doorlaat."

En je kan er dus mee bouwen. "Zout bleek niet zo goed bestand tegen trekkrachten, maar het houdt zich zeker net zo goed als beton en ijs tegen drukkrachten. Dat maakt het geschikt om boog- en koepelconstructies mee te bouwen." En uiteindelijk dus een hele stad van de toekomst.

Eerste gebouw in 2016
Geboers won met zijn afstudeerproject twee prijsvragen: Challenge Stad van de Toekomst en 'The science of future cities', een wedstrijd in Singapore. Het leverde hem budget en coaching op voor de volgende stappen: een levensgrote versie van het schaalmodel.

"Ik bereid me voor op de Innovatie-estafette 2016, een tweejaarlijks evenement dat een podium biedt aan vernieuwende idee├źn. Het thema voor de komende editie is 'Stad van de toekomst'. Ik wil graag een gebouwtje neerzetten, een soort paviljoen. Dan kan ik onderzoeken tegen welke problemen ik aanloop en kinderziektes eruit halen."

Bron • Bright / Ingeborg van Lieshout

Gerelateerde artikelen