Buitenland

Weer problemen met Belgische kernreactor

10 januari 2017 16:26

Weer problemen met Belgische kernreactor
De kerncentrale Doel in de buurt van Antwerpen. Beeld © ANP

De Belgische kernreactor Doel 4 in de buurt van Antwerpen, vlak over de Nederlandse grens, is uitgevallen door een technische storing. Er is stoom ontsnapt in een deel van de kerncentrale waar dat niet de bedoeling is. Het is het zoveelste incident met een nucleaire centrale in België.

Een man die aan het werk was in de ruimte waar de stoom ontsnapte is ernstig gewond geraakt. Hij is niet in levensgevaar.

De oorzaak van de storing was een 'onregelmatigheid' in de verbinding tussen de centrale en het hoogspanningsnet. Naar verwachting wordt de reactor morgen weer opgestart, zegt een woordvoerder. 

Vaker problemen

België telt zeven kernreactoren: vier in Doel en drie in het Waalse Tihange. Het komt geregeld voor dat eentje stilvalt door een onverwacht defect. De problemen roepen in de buurlanden vragen op over de veiligheid van de centrales.

ZIE OOK: Incidenten in kerncentrales vlak over de grens: gevaarlijk?

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu riep België vorige maand op om de haperende kerncentrales te sluiten, zodat de veiligheid van de reactoren kan worden onderzocht. Ook Duitsland heeft zorgen over de staat van de Belgische kerncentrales. Er is, vooral in de grensstreek, meer om te doen geweest. De afgelopen jaren waren er verschillende incidenten, zoals het verschijnen van scheurtjes in de reactorvaten.

Bron • RTL Nieuws