We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Buitenland

Wall Street wacht op speech Donald Trump

11 januari 2017 15:20

Wall Street wacht op speech Donald Trump
Beeld © ANP

De komende president van Amerika, Donald Trump, heeft de Amerikaanse beurs de afgelopen maanden een flinke ruggesteun gegeven. Maar beleggers houden nu even hun kruit droog. Trump komt om 17 uur met zijn eerste speech sinds hij is verkozen.

Die wordt door beleggers met grote interesse gevolgd. De hoop leeft dat hij meer bekendmaakt over het economisch beleid dat hij wil voeren. De verwachting is dat de uitlatingen van Trump de markten in flink beweging zetten.

Sinds de (omstreden) zakenman op 8 november de verkiezingen won, zijn de aandelenkoersen flink opgelopen. De Dow Jones index won maar liefst 10 procent en staat nu rond het record van 20.000 punten. De rally is de laatste dagen wel wat afgevlakt. De horde van 20.000 wordt niet makkelijk genomen.

Trump als president

Trump wil Amerika 'great again maken'. Hij wil miljoenen Amerikanen aan werk helpen. Daarvoor eist hij dat Amerikaanse bedrijven veel meer in eigen land produceren, in plaats van in landen waar arbeid goedkoper is. Maar als hij daar geen voordelen tegenover zet, bijvoorbeeld fors lagere belastingen en minder regeldruk, kost dat ondernemingen wel veel geld.

Trump heeft ondermeer daarom al gehint op een forse verlaging van de winstbelasting voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Het vertrouwen onder kleine ondernemers staat ondertussen op het hoogste niveau sinds 2004.

De speech van vandaag is één van de laatste grote speeches die Trump houdt voordat hij over 9 dagen officieel president van Amerika wordt. Het zou kunnen dat hij juist daarom een vlammende speech houdt, om als president een wat meer gematigde toon aan te houden.

Voor de liefhebbers van Trumpiaans vuurwerk: hij is nu al flink bezig op Twitter.

Vanaf 17 uur weten wij en alle beleggers meer. De speech is live via onze website te volgen.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen