Buitenland

Verenigde Staten stappen uit VN-cultuurorganisatie Unesco

12 oktober 2017 15:39

Verenigde Staten stappen uit VN-cultuurorganisatie Unesco
De molens bij Kinderdijk staan op de vermaarde Werelderfgoedlijst die Unesco opstelt. Beeld © ANP

De Verenigde Staten trekken zich terug uit Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties. Het lidmaatschap wordt per 31 december 2018 opgezegd.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Unesco laat weten de opzegging al te hebben ontvangen. Het Amerikaanse ministerie laat weten dat het besluit niet zomaar is genomen. De VS vindt dat Unesco 'fundamenteel moet worden hervormd'. Ook zou bij de organisatie sprake zijn van vooroordelen tegen Israël.

Gestopt met contributie

Unesco had de Palestijnen het volwaardig lidmaatschap toegekend, maar dat schoot bij de VS in het verkeerde keelgat. Al in 2011 stopte het land met het betalen van contributie aan Unesco. Doordat de VS goed was voor 22 procent van het Unesco-budget, kwam de organisatie in de problemen.

Unesco is namens de Verenigde Naties belast met de zorg voor onderwijs, wetenschap en cultuur. De vlak na de Tweede Wereldoorlog opgerichte organisatie houdt zich onder meer bezig met vredesopbouw, armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Bij het grote publiek is Unesco vooral bekend dankzij de Werelderfgoedlijst: plaatsen met een 'uitzonderlijke en universele natuur- en/of cultuurwaarde'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Werelderfgoedquiz: ken jij de culturele pareltjes van Nederland?

Bron • RTL Nieuws