We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Buitenland

Trumps America First Energy Plan: onafhankelijk van OPEC

Paul le Clercq • 20 januari 2017 20:50 @Paul_le_Clercq

Trumps America First Energy Plan: onafhankelijk van OPEC
Donald Trump zet meteen de bijl in het beleid van Obama. Beeld © ANP

Donald Trump is nog maar een paar uur president, maar zijn energieplannen staan al op de website van het Witte Huis. Hij wil onafhankelijk worden van de OPEC en zet in op schaliegas en steenkool. Maar ook op natuurbehoud, alhoewel de website van het Witte Huis over het klimaat al snel offline was.

Trump laat er geen gras over groeien. Hij wil de energiekosten voor de 'hardwerkende' Amerikanen omlaag brengen en tegelijkertijd de afhankelijkheid van buitenlandse olie verminderen.

Ook haalt hij de bezem door allerlei regels. Zo wil hij af van het Climate Action Plan. Dat zou de Amerikanen de komende zeven jaar 30 miljard dollar moeten opleveren, oftewel zo'n 13 dollar per Amerikaan per jaar. Het Climate Action Plan van Obama moest de uitstoot van CO2 in de VS terugdringen, deels door bossen te behouden en ook door meer hernieuwbare energie te gebruiken. 

Opbrengst olie en gas voor infrastructuur

Trump wil juist de Amerikaanse olie- en gassector stimuleren en daarmee de inkomsten van de overheid vergroten, om 'onze wegen, scholen, bruggen en publieke infrastructuur te herbouwen'. "De regering-Trump zal de schalie-olie en -gasrevolutie omarmen om te zorgen voor banen en de welvaart van miljoenen Amerikanen", zo staat te lezen op de website van het Witte Huis.

Trump wil zijn voordeel doen met de geschatte 50 biljoen dollar aan reserves van schalieolie, schaliegas en aardgas. Verder toont hij zich, zoals eerder, een fan van steenkool, uit de VS. Die wil hij te gelde maken met 'clean coal technology' (schone kolentechnologie). 

Onafhankelijk van Opec

Dit alles is niet alleen goed voor de economie, zegt Trump, maar het gebruiken van binnenlandse energiebronnen is ook in het nationale belang. Trump wil onafhankelijk worden van de Opec en 'landen die vijandig staan tegenover onze belangen'. Maar tegelijkertijd wil Trump samenwerken met partners rond de Perzische Golf, ook tegen het terrorisme.

Aan het eind van zijn energieplan is er nog aandacht voor het milieu. En betere toekomst hangt af van energiebeleid dat de economie stimuleert, de veiligheid verzekert en de gezondheid beschermt, zegt Trump. Maar de website van het Witte Huis over het klimaat was kort na de inauguratie van Trump al offline.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen