Buitenland

Trump wuift geruchten over informatie Rusland weg

11 januari 2017 20:59

Trump wuift geruchten over informatie Rusland weg
Beeld © AFP

Donald Trump wuift de geruchten dat Rusland belastende informatie over hem in bezit heeft, volledig weg. "Onzin, het is nepnieuws." Trump zei dit op zijn eerste persconferentie sinds zijn verkiezingszege. "De politiek is nog verder afgezakt tot een moddergevecht", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Een groot deel van de persconferentie ging over mogelijk belastende documenten van de Russen over Trump. In de documenten staat onder meer dat Trump al vijf jaar werd gesteund door Rusland, dat Trump informatie kreeg van de Russische geheime dienst en dat die dienst 'belastend materiaal' van Trump heeft. 

Video: Persconferentie Donald Trump: opvallende momenten

De memo's noemen specifiek een incident in een hotel in Moskou. De Russische geheime dienst zou daar hebben vastgelegd hoe Trump prostituees verzoekt het bed te bevuilen, omdat daar eerder de Obama's in geslapen zouden hebben. Maar volgens Trump klopt er niets van dat verhaal. "Ik heb nota bene smetvrees!", lachte Trump het verhaal weg.

Volgens Trump is het verhaal complete onzin. Hij haalde ook fors uit naar de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Die hadden dit soort dingen nooit moeten lekken naar de pers, zei hij. 

'Trump aardiger over Poetin dan over de veiligheidsdiensten'

Correspondent Erik Mouthaan heeft de persconferentie gevolgd. "Opmerkelijk is dat Trump toegaf dat Rusland de Amerikaanse verkiezingen probeerde te beïnvloeden. Hij negeerde vragen of of zijn campagneteam contact had met Poetin. Over het algemeen was hij in deze persconferentie aardiger over Poetin dan over de Amerikaanse inlichtingendiensten waarmee hij moet samenwerken om Amerika land veilig te houden."

"Trump heeft een punt als hij zegt dat die veiligheidsdiensten een stempel van goedkeuring lijken te geven op onbewezen bizarre aantijgingen", zegt Mouthaan. "Maar dit is dezelfde Trump die jaren onterecht beweerde dat Barack Obama geen Amerikaanse staatsburger was. De politiek is nog verder afgezakt tot een moddergevecht."

Trump blijft geld verdienen aan Trump Inc

Trump maakte ook bekend dat zijn imperium Trump Inc gerund zal worden door zijn zoons, Donald jr. en Eric Trump. Erik Mouthaan: "Trump houdt zich afzijdig:  er zullen geen nieuwe deals zullen worden gesloten in het buitenland. Maar Trump blijft wel de hoofdaandeelhouder, blijft geld verdienen en volgens critici stelt hij zich daarmee bloot aan belangenverstrengeling."

Bron • RTL Nieuws

Gerelateerde artikelen