Buitenland

Trump voegt daad bij woord en gooit handelsverdragen overboord

23 januari 2017 16:13

Trump voegt daad bij woord en gooit handelsverdragen overboord
Trump luistert naar zijn Mexicaanse ambtgenoot Peña Nieto. Beeld © AFP

President Trump heeft vandaag een besluit ondertekend waarmee hij de Verenigde Staten terugtrekt uit onderhandelingen over een handelsakkoord met Azië. Trump had er al voor gewaarschuwd dat hij geen voorstander is van handelsverdragen.

Trump speculeerde al op de terugtrekking uit TPP tijdens zijn campagne. Zo zei hij dat productie en innovatie moet plaatsvinden in thuisland Amerika waardoor er welvaart en banen voor Amerikaanse werkenden worden gecreëerd. Hij noemde het handelsakkoord in een video op YouTube een 'potentiële ramp voor ons land'. 

TPP (Trans-Pacific Partnership) werd in januari 2016 ondertekend door twaalf landen, waaronder Australië, Canada, Japan, Maleisië, Mexico,  Peru en Vietnam. NAFTA (North American Free Trade Agreement) is een vrijhandelszone die Canada, de Verenigde Staten en Mexico omvat.

America First

Met de Mexicaanse president Peña Nieto en de Canadese premier Trudeau wil hij heronderhandelingen over NAFTA.  In een niet gedateerde verklaring op de site van het Witte Huis staat: "Het handelsverdrag moet een betere deal opleveren voor Amerikaanse werkers. Als onze partners weigeren te heronderhandelen over dit verdrag dan zal de president de terugtrekking van de VS uit Nafta in gang zetten."

Het past in zijn America First-visie. Trump sluit liever bilaterale verdragen af met handelspartners. De betrokken landen zijn niet blij met zijn besluit op China na dat bewust buiten TPP werd gehouden.

En andere maatregel die Trump vandaag zal nemen ter bescherming van de eigen markt, is het verhogen van de importtarieven.  

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen