Buitenland

Trump dreigt bij VN met 'totale vernietiging' Noord-Korea

19 september 2017 16:38

Trump dreigt bij VN met 'totale vernietiging' Noord-Korea
President Trump vandaag bij de Verenigde Naties. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Trump dreigt Noord-Korea 'totaal te vernietigen' als het land daadwerkelijk een bedreiging blijkt te zijn voor de Verenigde Staten. Dat zei Trump in een toespraak bij de Verenigde Naties.

Over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, door Trump 'Rocket Man' (Raketman) genoemd, zei de Amerikaanse president dat hij 'op een zelfmoordmissie is voor zichzelf en zijn regime'.

Trump riep in zijn toespraak op het regime in Pyongyang te isoleren tot het zijn 'vijandige' gedrag staakt. Hij sprak van een 'corrupt regime' dat, sinds het werkt aan een kernwapenarsenaal, een bedreiging vormt 'voor de hele wereld'.

'Raketten neerhalen'

Volgens bronnen van CNN overwegen de Verenigde Staten alle alle ballistische raketten die Noord-Korea afschiet neer te halen, ook als ze geen enkele bedreiging voor Amerika of zijn bondgenoten vormen. 

Circa zevenhonderd man Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen oefenen samen ten noorden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, bij Pocheon circa 30 kilometer van de grens met Noord-Korea.

De dreigende woorden van Trump:

 

Iran: 'moordlustig regime'

Ook Iran kreeg van Trump een veeg uit de pan. Het 'moordlustige regime' van het land zou er 'destabiliserend gedrag' op nahouden. De nucleaire overeenkomst met Iran, in 2015 tot stand gekomen onder zijn voorganger Obama en mede ondertekend door de VS, beschouwt Trump als 'één van de slechtste, eenzijdigste akkoorden' waar zijn land ooit onderdeel van heeft uitgemaakt.

Voor de situatie in het Zuid-Amerikaanse Venezuela had hij geen goed woord over. Trump zei dat de regering van president Maduro 'een ooit zo welvarende natie op de rand van de totale ineenstorting' heeft gebracht. "Totaal onaanvaardbaar", zei Trump.

Terroristen en extremisten

Hij zei ook dat 'terroristen en extremisten' aan kracht hebben gewonnen en zich hebben verspreid 'tot in elke uithoek van de planeet'. Volgens Trump moeten de 'vele rechtvaardigen' het opnemen tegen 'boosaardige enkelingen'.

Trump zegde toe een eind te maken aan het radicaal-islamitische terrorisme 'omdat we niet kunnen toezien hoe het de hele wereld verscheurt'. Landen die terreurgroepen als al-Qaeda en Hezbollah steunen, moeten tot de orde worden geroepen.

Bron • RTL Nieuws

Gerelateerde artikelen