Buitenland

Noord-Korea dreigt opnieuw met aanvallen

14 september 2017 08:25

Noord-Korea dreigt opnieuw met aanvallen
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld © EPA

De diplomatieke spanning rondom Noord-Korea is opnieuw gestegen. Het land dreigt weer nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de VS. Noord-Korea reageert daarmee op de nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad.

Het comité dat gaat over de externe betrekkingen van Pyongyang riep onder meer op tot de ontbinding van de veiligheidsraad. Dat internationale orgaan zou een 'hulpmiddel van het kwaad zijn' en zijn samengesteld uit landen die op de loonlijst van aartsvijand VS staan.

'Eilanden tot zinken brengen'

Ook Japan kreeg in de via staatspersbureau KCNA verspreide verklaring de volle laag. "De vier eilanden van de archipel zouden tot zinken moeten worden gebracht met de kernbom van juche'', meldt het comité. Juche is de staatsideologie van Noord-Korea.

Verder adresseerde Pyongyang een nieuw dreigement aan de VS. "Laten we het Amerikaanse vasteland reduceren tot as en duisternis'', meldt het comité. "Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen te mobiliseren die tot dusver zijn voorbereid.''

De VN-Veiligheidsraad legde maandag nieuwe sancties op aan Noord-Korea. Met de nieuwe sancties is een exportverbod op textiel opgelegd. Textiel is het op één na grootste exportproduct van het Aziatische land. Daarnaast is er een importverbod voor aardgas en een beperking van de import van ruwe en bewerkte olie opgelegd.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws / ANP