Buitenland

Huizenmarkt Londen: huizen te duur voor 26.000 gezinnen

16 november 2015 23:13

Huizenmarkt Londen: huizen te duur voor 26.000 gezinnen
Beeld © ANP

Er heerst al een tijdje gekte op de huizenmarkt in Londen. De markt bereikt de komende vijf jaar een nieuw dieptepunt. Jaarlijks zullen 26.000 gezinnen de stad moeten verlaten omdat ze er geen huis meer kunnen kopen of huren, blijkt uit onderzoek.

Je mag het gerust een crisis noemen, maar dan wel een omgekeerde. Huizen in Londen zijn zo populair, dat ze al een tijdje nauwelijks meer te betalen zijn. Volgens een onderzoek van de Londense makelaar Savill kunnen 26.000 huishoudens zich in de komende vijf jaar geen huis meer veroorloven in de Britse hoofdstad.

Londen is een populaire plek om te wonen: tussen 2005 en 2013 verhuisden er 900.000 extra mensen heen, maar er werden slechts 175.000 nieuwe huizen bijgebouwd. Dat zet grote druk op de huren en huizenprijzen. De komende jaren zullen deze alleen maar verder stijgen.

60.000 pond is te weinig
Denktank Centre for Londen zocht eerder uit dat senior verpleegkundigen en leraren over twee jaar geen betaalbare huisvesting meer kunnen vinden, schrijft de Britse krant Financial Times. Jonge professionals worden daardoor gedwongen om langer bij hun ouders te leven. Zelfs een inkomen van 60.000 pond per jaar zou niet genoeg zijn om in de hoofdstad te wonen.

Daarnaast wordt het aantal betaalbare woningen nog verder verkleind, omdat woningcorporaties huurders de mogelijkheid bieden om hun huis te kopen, waardoor het aantal betaalbare sociale huurwoningen afneemt. 

Amsterdam 
Er zijn nogal wat rijke inwoners Chinezen, Arabieren en Russen die cash een huis in steden als Londen kopen, als belegging of om er zelf in te wonen. Ook laten ze hun kinderen er studeren. Ruim de helft van de huizen met een waarde van meer dan 1 miljoen pond werd contant afgerekend.

Hoogleraar Maarten van Ham waarschuwde eerder in Z Today dat voor Amsterdam hetzelfde scenario dreigt. Hij denkt dat daardoor de kloof tussen rijk en arm alleen maar zal toenemen: "In de wijken die mooi centraal liggen in de stad zie je steeds meer professionals. Door de ligging en het type huizen trekken zij er naar toe." Op een gegeven moment wordt daardoor de oorspronkelijke bewoning verdrongen, zegt hij.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen