Buitenland

Groot-Brittannië ziet in dat scheiden van de EU geld kost

Coen van de Ven • 14 juli 2017 11:26 @CoenvdVen

Groot-Brittannië ziet in dat scheiden van de EU geld kost
Beeld © Getty Images

Opnieuw boekt Brussel een overwinning tijdens de brexit-onderhandelingen. Het felle verzet van de Britten tegen het betalen van de nog openstaande rekening, verliest stapsgewijs aan kracht.

Vorig jaar kozen de Britten voor een brexit en begin dit jaar werd die wens officieel naar Brussel gestuurd door de Britse premier Theresa May. Vanaf dat moment is de klok gaan tikken. Begin 2019 moet het verlaten van de Europese Unie zijn voltooid.

Maar zomaar van tafel weglopen zonder de rekening te betalen, daar had de rest van Europa weinig zin in. Na 45 jaar EU-lidmaatschap zijn er namelijk nogal wat financiële verplichtingen: lopende pensioenen, onderzoeksprojecten, infrastructuur en zelfs wijnvoorraden. Onder de streep blijft er volgens analisten ongeveer 60 miljard euro aan lopende kosten over op naam van de Britten. 

Heet hangijzer

Het was een van de hete hangijzers die boven de onderhandelingstafel hing. Sterker nog: hoofdonderhandelaar namens de EU, Michel Barnier, wilde niet eens beginnen met toekomstgesprekken zolang de Britten bleven weigeren te betalen. Lange tijd bleven de Britten juist hun hakken nog dieper in het zand steken

Daar lijkt nu verandering in te komen. Gisteravond schreef de Britse regering voor het eerst zwart op wit dat het geld zal moeten betalen aan de EU wanneer ze die verlaten.

"De overheid erkent dat Verenigd Koninkrijk verplichtingen heeft aan de Europese Unie, en dat de Europese Unie verplichtingen heeft aan het Verenigd Koninkrijk - daar moeten we oplossingen voor vinden", schrijft brexit-minister Joyce Anelay.

'EU kan fluiten naar het geld'

Eerder deze week riep haar collega Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, nog dat de bedragen die hij heeft gezien buitensporig zijn en de EU 'kan fluiten' naar de Britse ponden. 

Hoofdonderhandelaar namens de EU, Michel Barnier, heeft tot nog toe geen bedrag genoemd. De premier van Luxemburg sprak wel al over een bedrag van veertig tot zestig miljard euro. Analisten spreken ook over bedragen van rond de zestig miljard euro.

Constructieve Corbyn

Gisteren ontmoetten oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) en hoofdonderhandelaar Barnier elkaar. Een ontmoeting die een stuk hartelijker verliep. De labourleider stuurt aan op toegang houden tot de interne markt en vindt dat zijn land "moet betalen voor waar het zich juridisch toe heeft verplicht."

De opmerkingen van Boris Johnson noemde hij eerder deze week al ridicuul. 'De domme en arrogante toon' vond hij een buitenlandminister onwaardig.

Bron • RTL Z / Coen van de Ven

Gerelateerde artikelen