Buitenland

Dode en tien gewonden bij aanslag met personenbusje bij Londense moskee

19 juni 2017 07:34

Dode en tien gewonden bij aanslag met personenbusje bij Londense moskee
Veel ambulances voor de getroffen moskee. Beeld © AFP

In Londen is een bestelbus ingereden op een menigte gelovige moslims die na hun ramadangebed een moskee uitkwam. Daarbij is een dode gevallen, tien mensen zijn gewond. Burgemeester Sadiq Khan spreekt van een terreurdaad.

Op de plek van de aanval is een man gearresteerd. Die was door het publiek overmeesterd vlak na de aanrijding. De dader is een 48-jarige man, die door de politie uit voorzorg is meegenomen naar het ziekenhuis. Hij zal onderzocht worden op mentale problemen. 

"Toen de man uit zijn busje kwam probeerde hij te ontsnappen", zegt ooggetuige Abdul Rahman tegen de BBC. "Hij riep 'ik wil moslims doden, ik wil moslims doden'."

 

'Aanval op onze waarden'

"Net als de verschrikkelijke aanslagen in Manchester, Westminster en London Bridge is dit een aanval op onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect", zei de burgemeester. Khan heeft extra politie gestuurd naar buurten waar veel mensen meedoen aan de ramadan.

De Britse moslimraad veroordeelt de aanval. Volgens de raad is het een gewelddadige uiting van islamofobie. De raad heeft de politie gevraagd voor extra bescherming rond moskeeën.

Ruim twee weken geleden werd Londen ook al getroffen door een aanslag met een busje. Bij de London Bridge kwamen acht mensen om.

Crisisberaad

De Britse premier Theresa May laat weten dat het incident behandeld wordt als 'een potentiële terroristische aanval'. Later op de ochtend is er crisisberaad.

De politie weerspreekt mediaberichten dat mensen steekwonden hebben opgelopen. "In dit vroege stadium van het onderzoek zijn er geen andere verdachten op plaats delict geïdentificeerd of gerapporteerd aan de politie, hoewel het onderzoek doorgaat'', staat in een verklaring.

 

Bron • RTL Nieuws