We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Buitenland

Blair wil verzet tegen brexit: 'Sta op en verdedig waar je in gelooft'

Frederieke Hegger • 17 februari 2017 13:34 @frederiekeh

Blair wil verzet tegen brexit: 'Sta op en verdedig waar je in gelooft'
Beeld © ANP

De Britse oud-premier Tony Blair heeft de Britten opgeroepen om zich alsnog te verzetten tegen de brexit.

Tijdens een toespraak bij de pro-Europese actiegroep Open Britain, liet Blair er geen gras over groeien:  

"Ik wil duidelijk zijn. Ja, het Britse volk heeft voor een vertrek uit Europa gestemd, en ik ben het ermee eens dat de wil van het volk moet zegevieren", zei Blair.

"Ik accepteer dat er geen breedgedragen steun is om dit te heroverwegen. Maar mensen hebben gestemd zonder te weten welke voorwaarden er aan de brexit verbonden zijn. Naarmate die voorwaarden duidelijker worden, is het hun recht om zich te bedenken. Het is onze missie om ze hen daarvan te overtuigen."

Regering doet alsof er breed draagvlak is voor brexit

"Vergeet niet dat de uitslag van het referendum bijna fifty-fifty was," zegt correspondent Anne Saenen. "En nu heeft de Britse regering inmiddels het standpunt ingenomen dat, en ik citeer, 'een duidelijke meerderheid van de Britten voor een brexit heeft gestemd', en dat daar dus nu geluisterd moet worden."

De Britse regering gebruikt deze argumentatie om een harde brexit er doorheen te krijgen. Iets wat net na de verkiezingen nog ondenkbaar was geweest en tot opstand had geleid bij remainers. Maar die lijken het gevecht nu op te hebben gegeven, zegt Saenen. 

Verzet nieuw leven inblazen

"Als je dat in de dagen na het referendum had gezegd, dan was het protest echt massaal geweest. En vlak na het referendum gingen ook mensen de straat op, maar inmiddels lijken de remainers zich bij de uitslag te hebben neergelegd en is de discussie over hoe de brexit eruit zou moeten zien uitgedoofd. Die discussie probeert Blair nu weer nieuw leven in te blazen", legt Saenen uit. 

Voor het referendum heeft Tony Blair zich niet heel veel bemoeit met het referendum; dat liet hij over aan opvolger Cameron. De vraag of Blairs pleidooi zoden aan de dijk gaat zitten is de vraag. De oud-premier is, vanwege de Irak-oorlog, niet erg populair in Groot-Britanniƫ en vooralsnog lijkt brexit onomkeerbaar.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen