Buitenland

Bijna 1 op de 4 doden in de wereld door milieuvervuiling

Paul le Clercq • 15 maart 2016 14:09 @Paul_le_Clercq

Bijna 1 op de 4 doden in de wereld door milieuvervuiling
Beeld © AFP

Van bijna een kwart van de mensen die wereldwijd doodgaan is milieuvervuiling de oorzaak. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO gaat daarbij uit van schattingen over 2012. Bij de doodsoorzaken gaat het om onder meer lucht- en watervervuiling, bodemverontreiniging, blootstelling aan chemische producten, klimaatverandering en ultraviolette straling. Die veroorzaken meer dan honderd verschillende ziektes en aandoeningen.

Jonge kinderen en ouderen
Een vervuild milieu eist vooral zijn tol bij jonge kinderen en ouderen, vooral kinderen onder de 5 en mensen tussen de 50 en 75 jaar. Wereldwijd zou het overlijden van 1,7 miljoen kinderen onder de 5 en 4,9 miljoen volwassenen tussen de 50 en 75 voorkomen kunnen worden door beter te letten op het milieu.

Jonge kinderen lijden vooral aan ademhalingsproblemen en diarree, terwijl ouderen vooral te maken krijgen met chronische ziekten, zoals hart- en vaatziektes, kanker, chronische ademhalingsziekte en diabetes.

Azië en Afrika
De doden door milieuvervuiling zijn vooral te vinden in Zuidoost Azië (onder meer India, Bangladesh en Indonesië): in totaal 3,8 miljoen. 3,5 miljoen doden zijn te betreuren in de regio Western Pacific. Hieronder allen onder meer China, de Filipijnen en Vietnam. In Afrika gaat het om 2,2 miljoen doden en in Europa om 1,4 miljoen. Onder Europa vallen ook onder meer Rusland en  Centraalaziatische landen als Kazachstan en Oezbekistan.

De grootste kans om te overlijden door milieuvervuiling hebben mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid- en Oost-Azië. Bij tussen de 23 en 31 procent van de mensen die daar dood gaan is milieuvervuiling de oorzaak. In West-Europa, Noord-Amerika en Australië is die kans het kleinst: tussen de 9 en 14 procent.

Bij de verschillende ziektes waaraan mensen overlijden staan beroertes bovenaan: 2,5 miljoen doden, op de voet gevolgd door hartziekten.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen