Buitenland

Bestelbus rijdt in op bezoekers Londense moskee, dode en gewonden

19 juni 2017 06:10

Bestelbus rijdt in op bezoekers Londense moskee, dode en gewonden
Moslims in Londen bidden bij de plek waar een busje op moskeegangers inreed.

In Londen is een bestelbus ingereden op een menigte gelovige moslims die na hun ramadangebed een moskee uitkwam. Daarbij is een dode gevallen.

Volgens de politie zijn er tien gewonden, van wie er acht naar het ziekenhuis zijn gebracht. De politie beschouwt het incident als een terreuraanval.

Op de plek van het incident is een man gearresteerd. Die was door het publiek overmeesterd vlak na de aanrijding. De dader is een 48-jarige man, die door de politie uit voorzorg is meegenomen naar het ziekenhuis. Hij zal onderzocht worden op mentale problemen.

 

Crisisberaad

De Britse premier Theresa May laat weten dat het incident behandeld wordt als 'een potentiële terroristische aanval'. Later op de ochtend is er crisisberaad.

De politie weerspreekt mediaberichten dat mensen steekwonden hebben opgelopen. "In dit vroege stadium van het onderzoek zijn er geen andere verdachten op plaats delict geïdentificeerd of gerapporteerd aan de politie, hoewel het onderzoek doorgaat'', staat in een verklaring.

 

Eén arrestatie

De politie heeft in de wijk Finsbury Park in het noordoosten van Londen diverse wegen afgezet. De politie kreeg rond 01:20 uur (Nederlandse tijd) melding van het incident op Seven Sisters Road. De politie sprak direct al van een 'groot incident'.

Corbyn 'geschokt'

De voorzitter van de Britse Moslimraad zegt geschokt en boos te zijn, om 'te horen dat een busje opzettelijk inreed op aanbidders die het ramadannachtgebed verlieten'.

De Britse premier Theresa May heeft haar medeleven betuigd aan de slachtoffers. De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn uitte via Twitter zijn afgrijzen over het incident:

Eerdere aanslagen

Eerder deze maand reed een busje in op wandelaars die over London Bridge liepen. De daders staken daarna in op bezoekers van Borough Market. Bij deze terreuracties vielen acht doden. De drie daders werden door de politie doodgeschoten.

In maart reed een terrorist in op voetgangers op de Westminster Bridge en begaf hij zich naar het Palace of Westminster waar hij een agent neerstak. 

Bron • RTL Nieuws