Buitenland

President Trump ontslaat hoogste baas FBI

09 mei 2017 23:50

Beeld © EPA

De hoogste baas van de FBI is ontslagen door de Amerikaanse president Donald Trump. Trump vindt dat James Comey niet in staat is de FBI adequaat te leiden. Comey is per direct van zijn taken ontheven.

Trump besloot Comey op straat te zetten op advies van minister van Justitie Jeff Sessions en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein. Rosenstein bekritiseerde Comey over de manier waarop hij omging met het onderzoek naar de e-mails van oud-minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken). Door te verklaren dat Clinton niet vervolgd hoefde te worden, ging Comey volgens Rosenstein op de stoel zitten van de minister van justitie.

In zijn ontslagbrief aan Comey noemt Trump expliciet dat hij het 'zeer op prijs stelt' dat Comey hem tot drie keer toe heeft laten weten dat de FBI geen onderzoek naar hemzelf doet, maar dat gegeven verandert niets aan zijn besluit.

Kroonjuweel van de wetshandhaving

Het vertrek van Comey 'markeert een nieuw begin voor ons kroonjuweel van de wetshandhaving', schrijft Trump. Wie hem zal opvolgen is nog onbekend. De zoektocht naar een nieuwe directeur begint direct, schrijft het Witte Huis in een verklaring.

James Comey werd in 2013 aangesteld door toenmalig president Barack Obama.

Zeer ongebruikelijk

"Dit slaat in als een bom", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Wat Trump hier doet, is zeer ongebruikelijk. De directeur van de FBI wordt voor een periode van tien jaar benoemd. Het idee daarachter is dat hij boven de politieke partijen staat. Dit zal ongetwijfeld voor consternatie zorgen in de Amerikaanse politiek."

De Democraten, de politieke tegenstanders van Republikein Trump, zijn eenduidig in hun oordeel, zegt Mouthaan: "Dit kan echt niet." Trump zegt dat Comeys zwakke optreden rond het onderzoek naar de emailaffaire van Hillary Clinton de reden is voor zijn ontslag. Volgens Mouthaan geloven de Democraten daar niets van. "Zij denken juist dat het onderzoek dat naar hém loopt de reden is voor het ontslag."

Onafhankelijke aankager

De senator van Pennsylvania heeft al aangedrongen op een onafhankelijke aanklager in het onderzoek naar Trump. "En niet iemand die in opdracht van Trump de waarheidsvinding kan frustreren."

Meer op rtlnieuws.nl:
Directeur FBI vernam ontslag via media

 

 

Bron • RTL Nieuws