Buitenland

Directeur FBI vernam ontslag via media

10 mei 2017 03:56

De ontslagen FBI-directeur James Comey. Beeld © EPA

James Comey was niet van te voren ingelicht over zijn ontslag als directeur van de FBI. Terwijl hij zijn medewerkers toesprak voorafgaand aan een evenement in Los Angeles, vertoonde een tv in die zelfde ruimte een nieuwsuitzending over zijn ontslag.

Aanvankelijk dacht Comey dat het een grap betrof. Pas toen zijn medewerkers zenuwachtig heen en weer begonnen te lopen, stopte hij met zijn toespraak. In een klein kantoor vernam Comey dat het ontslag pure ernst was. Zijn officiële ontslagbrief werd even later op het kantoor in Washington bezorgd.

Benoemd door Obama

FBI-directeuren worden voor een periode van tien jaar benoemd, juist om invloed van de politiek zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Democraten, de politieke tegenstanders van Republikein Trump, zijn dan ook verbijsterd door het onverwachte ontslag. Zij trokken de vergelijking met de beslissing van president Richard Nixon om de onafhankelijke officier van justitie te ontslaan tijdens het Watergate-onderzoek.

"Dit is Nixoniaans", zegt senator Bob Casey op Twitter. "Schandelijk", vond senator Ron Wyden uit Oregon. "Dit is misbruik maken van je macht", zei Eric Swallwell, lid van het Huis van Afgevaardigden in Californië.

Comey werd in 2013 benoemd door toenmalig president Barack Obama. Voorlopig staat plaatsvervanger Andrew McCabe tijdelijk aan het hoofd van de FBI.

 

 

Bron • RTL Nieuws / ANP