Buitenland

Het eerste vliegveld voor drones komt in… Rwanda

06 oktober 2015 17:37

archieffoto Beeld © ANP

Drones worden niet alleen in oorlogsituaties gebruikt, maar ook voor het vervoeren van medicijnen naar afgelegen streken. Het plan is om het eerste vliegveld voor drones te bouwen in het Afrikaanse Rwanda.

Vooral in moeilijker toegankelijke gebieden kunnen drones veel beter spullen snel vervoeren dan vrachtwagens. Maar eenderde van alle Afrikanen leven op minder dan twee kilometer afstand van een weg die het hele jaar begaanbaar is. Het zou enorme investeringen in wegen en spoorwegen vergen om dat flink te verbeteren, temeer daar de bevolking van het continent rond 2050 zal zijn verdubbeld tot 2,2 miljard.

De Norman Foster Stichting wil in het Afrikaanse land Rwanda een drone-vliegveld bouwen om onder meer medicijnen snel om de plek van bestemming te brengen. Zo gaan er elk jaar 450.000 mensen dood door malaria, een kwart daarvan als gevolg van een gebrek aan bloed voor behandelingen.

Om te beginnen zullen drones met een spanwijdte van drie meter op het vliegveld worden gestationeerd. Die toestellen kunnen 10 kilo vracht vervoeren. Rond 2025 zullen er drones met een spanwijdte van 6 meter kunnen landen. Die kunnen maar liefst 100 kilo vervoeren.

Bron • RTL Z