Buitenland

'Merendeel ontwikkelingshulp Wereldbank naar belastingontwijkers'

Matthias Pauw • 11 april 2016 06:00 @mattpauw

Beeld ©

84 procent van de investeringen die de Wereldbank doet in de armste regio van Afrika belandt bij bedrijven die belastingparadijzen gebruiken, zonder dat daar een duidelijke reden voor is.

Dat blijkt uit een onderzoek van Oxfam Novib. In vijf jaar tijd is het bedrag dat wordt geïnvesteerd in deze bedrijven ruim verdubbeld, naar 2,9 miljard dollar.

De investeringen van de Wereldbank moeten ertoe leiden dat bedrijven op hun beurt weer investeren in ontwikkelingsprojecten. Volgens Oxfam Novib 'slaat het nergens op' dat de Wereldbank die bedrijven stimuleert 'terwijl het wegkijkt van het feit dat die bedrijven arme landen broodnodige belastinginkomsten onthouden.'

100 miljard
Uit een schatting van de Verenigde Naties blijkt dat ontwikkelingslanden per jaar 100 miljard dollar mis zouden lopen aan belastingen, door ontwijking en ontduiking via belastingparadijzen.

Om het grootschalige valsspelen tegen te gaan roept Oxfam Novib de Wereldbank op om alleen nog maar in bedrijven te investeren met 'verantwoorde belastingpraktijken.' Bedrijven zouden transparant moeten zijn over hun activiteiten, zodat duidelijk wordt waar ze actief zijn en of ze voldoende belasting afdragen.

Bron • RTL Z