Buitenland

Grote EU-landen binden strijd aan met brievenbusfirma's

Matthias Pauw • 15 april 2016 09:09 @mattpauw

Beeld ©

De vijf grootste economieën van de Europese Unie gaan informatie uitwisselen over de anonieme eigenaren van brievenbusfirma's.

Daarmee willen het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje een vuist maken tegen belastingontduikers.

Het plan dat de landen gisteren presenteerden in Washington tijdens de jaarlijkse Spring Meetings van het IMF moet ervoor zorgen dat informatie over de ware eigenaren van brievenbusfirma’s automatisch wordt gedeeld tussen de landen.

Onmogelijk
Nu is het vaak vrijwel onmogelijk om erachter te komen wie er achter een brievenbusfirma schuil gaat, omdat dat wordt verhuld via speciale constructies. Daardoor weet de belastingdienst in bijvoorbeeld Frankrijk niet hoeveel geld burgers en bedrijven uit dat land geheim stallen in het buitenland.

Als het aan de 'grote vijf' van Europa ligt, zal de rest van de G20 (de club van grootste economieën van de wereld) het voorbeeld volgen.

Panama Papers
De nieuw aangekondigde maatregelen zijn een direct gevolg van de publicatie van de Panama Papers. Uit die documenten blijkt dat duizenden bekende en onbekende mensen via zogenaamde offshore-constructies de belasting ontwijken of ontduiken.

Bron • RTL Z