Buitenland

Saudi-Arabië moet flink bezuinigen door lage olieprijs

28 december 2015 22:45

Beeld © ANP

Door de enorme daling van de olieprijs moet de regering van Saudi-Arabië flink bezuinigen. Subsidies op benzine worden geschrapt en de prijzen van water en elektriciteit worden verhoogd in de oliestaat.

De prijs van olie is in het afgelopen anderhalf jaar bijna 70 procent gedaald, mede doordat Saudi-Arabië weigert zijn olieproductie in te perken. De grootste olieproducent van het Midden-Oosten wil met de lage prijs de concurrentie uit Amerikaanse schalievelden de nek omdraaien. Dat zorgt alleen ook voor een enorm gat op de eigen begroting, die vooral afhankelijk is van olie-inkomsten.

Dit jaar loopt het tekort van Saudi-Arabië op tot omgerekend ongeveer 89 miljard euro. Volgend jaar moet dat door de bezuinigingen uitkomen op circa 79 miljard euro.

Introductie btw
De regering kondigde daarnaast aan dat meerdere staatsbedrijven de komende jaren worden geprivatiseerd en dat er btw in het land wordt geïntroduceerd. Daarnaast komt er een accijns op tabak.

De begroting is de eerste van de nieuwe koning Salman Abdul Aziz al-Saud, die begin dit jaar zijn halfbroer Abdullah opvolgde. De begroting is opgesteld door een raad waarin Salmans favoriete zoon Mohammed bin Salman (30), minister van Defensie, een belangrijke rol speelt. Geldverslindend militair ingrijpen in buurland Jemen legt ook een zware last op de begroting van Saudi-Arabië.

Eerder vertelde Mirjam van den Broeke bij Z Today over het geldverslindende gedrag van de Saudische prinsen.

Bron • ANP / RTL Z