Buitenland

Hoe komt IS aan al die Toyota's?

Matthias Pauw • 07 oktober 2015 17:42 @mattpauw

Beeld ©

Amerikaanse terrorismebestrijders willen graag tekst en uitleg van Toyota. Ze vragen zich af hoe het komt dat er zoveel IS-strijders in pick-ups rijden van de Japanse autobouwer.

Nieuwszender ABC meldt dat Toyota meewerkt aan het onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten, maar dat het zelf ook niet weet hoe de extremisten aan hun auto’s komen.

De jihadisten rijden voornamelijk rond in de Toyota Hilux en de Landcruiser. Bij een recente parade van IS in Raqqa zou zelfs twee derde van de voertuigen door de Japanse autobouwer gemaakt zijn. Ook de Iraakse ambassadeur in de VS maakt zich zorgen over het fenomeen.  "We hebben ook onze buurlanden gevraagd, waar komen al die spiksplinternieuwe trucks met vierwielaandrijving vandaan?"

'Toyota moet meer doen'
De Amerikaanse terrorismebestrijders zijn niet tevreden met de houding van Toyota. "Ik denk niet dat Toyota hieraan probeert te verdienen, maar ze zouden meer moeten doen. Toyota moet in staat zijn om erachter te komen hoe de auto’s daar terecht komen. Dat moeten ze openbaar maken en een halt toe roepen."

Toyota zegt zelf dat de meeste auto’s op de beelden geen nieuwe modellen zijn. Het verkocht de laatste jaren in Irak tussen de 6000 en de 8000 pick-ups per jaar.

Bron • RTL Z