Buitenland

Compleet Engels dorp te koop voor 25 miljoen euro

Lisa Boerop • 04 april 2016 16:55 @lisaboerop

De kerk in West Heslerton Beeld ©

Al 150 jaar is dit Engelse dorp eigendom van dezelfde familie, maar West Heslerton wordt verkocht. Voor 25 miljoen euro word je de eigenaar van 43 woningen, een kerk, basisschool, paviljoen en speeltuin.

De meest recente eigenaresse, Eve Danway, was tot ze vijf jaar geleden overleed eigenaresse van het dorp. Volgens inwoners zorgde Danway er altijd voor dat de huurprijzen laag bleven. "Dat creëerde altijd een hele levendige dorpsgemeenschap", zegt Tom Watson, die de verkoop in goede banen leidt, tegen de BBC.

Projectontwikkelaars
Hij hoopt dat de nieuwe eigenaar een vergelijkbaar beleid voert, maar gevreesd wordt dat projectontwikkelaars hun kans grijpen. Watson: "Tegen huurders werd gezegd dat het dorp in september zou worden verkocht, waardoor de roddels over potentiële kopers al op gang kwamen. Er is al veel interesse."

Het grootste huis in het dorp telt 21 kamers, maar het staat al drie decennia leeg. De koper van het dorp krijgt er ook nog 800 hectare aan land bij. Watson: "Er zijn eindeloze mogelijkheden om te ontwikkelen: gebouwen kunnen verbouwd worden en er zijn commerciële mogelijkheden."

Landbouw
Wie het dorp koopt, ontvangt niet alleen inkomsten uit de huur, maar ook uit de landbouw: ongeveer een half miljoen euro per jaar. Watson denkt echter dat er ruimte voor groei is op dat vlak.