Buitenland

'Export naar Iran verdubbelt door wegvallen sancties'

18 januari 2016 15:19

In 2014 exporteerde Nederland voor 375 miljoen euro naar Iran Beeld © EPA

De Nederlandse export naar Iran kan mogelijk verdubbelen, nu de economische sancties tegen het land zijn weggevallen, zegt EVO, een organisatie die de logistieke belangen van ondernemers behartigt.

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW is positief over de kansen voor het bedrijfsleven.

Iran komt zijn atoombeloftes na, wat betekent dat de meeste economische sancties tegen het land verdwijnen. "De inwoners zijn relatief rijk, maar lopen wel achter als gevolg van de handelsrestricties", zegt EVO. Daarom liggen er onder andere kansen voor Nederlandse energiebedrijven, de land- en tuinbouw en leveranciers van apparaten voor de gezondheidszorg, denken beide instellingen.

In 2014 exporteerde Nederland voor 375 miljoen euro naar Iran, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het land heeft bijna 80 miljoen inwoners en is daarmee één van de grootste economieën in de regio. De sancties werden in 2012 opgelegd. Tot die tijd deden bedrijven in ons land veel zaken met Iran en groeide de export naar het land tot ongeveer 600 miljoen euro per jaar.

Nederlandse multinationals
Onder andere Shell kan profiteren. Het bedrijf heeft al meerdere keren aangegeven de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden. Ook voor tankopslagbedrijf Vopak biedt het opheffen van de sancties volgens de twee bedrijven kansen. Voor het olie-embargo in 2012 ging één op de vijf vaten naar Europese raffinaderijen.

KLM laat ondertussen weten nog geen plannen te hebben om weer op Teheran te gaan vliegen. De vluchten werden in 2013 stopgezet omdat ze te weinig opleverden. Zustermaatschappij Air France heeft wel besloten om de Iraanse hoofdstad vanaf dit voorjaar weer in haar netwerk op te nemen. Transportminister Abbas Akhoundi zei direct na het besluit dat het land 114 vliegtuigen van Airbus zal aanschaffen voor de burgerluchtvaart.

Bron • RTL Z / ANP