Buitenland

Fed trekt 2300 miljard dollar uit voor kredietprogramma's in coronacrisis

09 april 2020 17:48

Jerome Powell, topman van de Amerikaanse Federal Reserve. Beeld © AFP

De Amerikaanse Federal Reserve heeft een pakket van 2300 miljard dollar (2100 miljard euro) aangekondigd om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te helpen. De 2,3 biljoen dollar moet kleine en middelgrote bedrijven en lokale overheden via verschillende programma's aan leningen helpen.

De koepel van centrale banken stelt dat de grootste prioriteit van de VS ligt bij de zorg voor zieken en het tegengaan van verdere verspreiding van het coronavirus. In de Verenigde Staten is die verspreiding zeer ernstig; het land heeft tot nu toe meer dan 430.000 besmettingen geteld. 15.000 mensen overleden al aan de gevolgen van Covid-19.

"De rol van de Fed is om zoveel mogelijk verlichting en stabiliteit te brengen tijdens deze periode van beperkte economische activiteit", zei Fed-baas Jerome Powell. De nieuwe ingrepen moeten ervoor zorgen dat de economie uiteindelijk zo goed mogelijk herstelt. Dat kan volgens de Fed door de kredietverlening op gang te houden.

Geen gratis geld

Er wordt een kredietprogramma van 500 miljard dollar opgezet voor Amerikaanse gemeenten, staten en andere lokale overheden. Een ander programma, van 600 miljard dollar, is bedoeld om kleine en middelgrote bedrijven van voldoende krediet te voorzien om te overleven.

Er wordt nadrukkelijk geen geld weggegeven, zegt Jerome Powell. De Fed zet zijn leningsbevoegdheden in ongekende mate in, maar het gaat om noodleningen en wie gebruik maakt van de leningen, zal deze ook volledig terug moeten betalen.

Snelle opleving voor de hand

Of de economie later dit jaar weer herstel kan laten zien, hangt volgens Powell vooral af van de duur van de pandemie. Hij schat in dat het tweede kwartaal een 'erg zwakke' periode gaat worden.

Maar als iedereen straks weer aan het werk kan, dan zou een tamelijk snelle opleving in de tweede helft van het jaar voor de hand liggen. Het centralebankhoofd onderstreept daarbij dat de Fed net zo lang door kan gaan met het verlenen van steun als nodig is.

Bron • RTL Z / ANP