Buitenland

Poging zoveel: komt er vandaag een Europees noodsteun-akkoord?

Pepijn Nagtzaam • 09 april 2020 16:25 @pepijnnagtzaam

Wopke Hoekstra in het marathonoverleg met zijn euro-collega's. Beeld © ANP

Zal het de ministers van Financiën van de eurolanden lukken om vandaag wél tot een akkoord te komen? Na zestien uur vergaderen werd dinsdag een videoconferentie over een steunpakket van 540 miljard euro opgeschort. De vergadering had om 17.00 uur moeten beginnen, maar werd een aantal keer uitgesteld zodat er achter de schermen koortsachtig naar overeenstemming kon worden gezocht.

De inzet: een steunpakket van honderden miljarden om door heel Europa in te zetten. Het twistpunt: of en hoe die miljarden uitgegeven moeten worden en wat voor voorwaarden er aan moeten worden verbonden. Het gaat op dit moment niet alleen maar over het geld zelf, ook de houding van verschillende eurolanden zorgt voor problemen.

Nederland loopt wat dat betreft voorop, met Wopke Hoekstra als kop van jut op het continent. De internationale pers is vernietigend over Hoekstra en zijn opstelling. De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, noemde het niet bereiken van overeenstemming een 'schande voor de eurogroep en een schande voor Europa'.

Volgens De Volkskrant heeft Hoekstra zijn collega's tot wanhoop gedreven door niet bereid te zijn tot het bereiken van enig compromis. Een Italiaanse krant uit zich op geheel eigen wijze.

Tegen de eurobonds

Nederland blijft tegen eurobonds, het uitgeven van gezamenlijke obligaties met de andere eurolanden, om het gigantische noodpakket mee te financieren. Dan zou Nederland namelijk ook garant staan voor schulden die door andere landen - zoals Italië - worden gemaakt. Daarmee zou Nederland dus het risico lopen dat het opdraait voor schulden van andere landen, als zij zelf niet meer kunnen betalen.

Italië is, net als Frankrijk, Spanje en Portugal, woedend over de opstelling van Nederland. De Italiaanse tegenhanger van Hoekstra, Roberto Gualtieri, vraagt om solidariteit en benadrukte al meer dan eens dat er sprake is van een noodsituatie.

Het ESM

Er zal vanmiddag en vanavond ook weer worden gesproken over het gebruiken van het Europees noodfonds (ESM). Het zwaar getroffen Italië hoopt de regels te kunnen versoepelen, om zo aanspraak te kunnen maken op de 410 miljard euro die er in het fonds zit. Maar aan het gebruik van het ESM zijn strenge regels verbonden, die voorschrijven dat een land alleen steun krijgt als het keihard werkt om de begroting weer op orde te krijgen. 

Nederland wil gebruik van het ESM maar beperkt toestaan en blijft vasthouden aan die strenge regels. Veel andere landen zijn ook daar woedend over, omdat het ze in feite zou dwingen om de komende jaren weer hard te gaan bezuinigen.

Hoekstra stelde daarnaast voor om via giften een pot van 20 miljard op te tuigen, waar Nederland dan 1 miljard aan zou bijdragen. Die pot zou alleen voor medische noodhulp zijn bedoeld.

Financiële steun voor Zuid-Europa: dit zijn de opties

Ingewijden: het moet kunnen lukken

De Italianen praten maar weinig over het ESM. Zij hopen, via eurobonds, veel geld te vergaren met liefst zo min mogelijk voorwaarden. Volgens Brusselse ingewijden moet het te doen zijn om een deal te behalen, mits beide kanten bewegen en de eis 'eurobonds en anders niets' van tafel gaat. Zij stellen dat Nederland niet alleen is in het verzet.

Volgens de ingewijden zit Nederland, in ieder geval als het gaat om de eurobonds, op één lijn met Duitsland, Finland, Oostenrijk en de Baltische staten. Groot verschil is dat Nederland, aldus de bronnen, het 'kruis moet dragen' en de enige is die zich hard uitspreekt. De Duitsers lijken ook iets handiger te kunnen communiceren, waar de botte Nederlanders werken als een rode lap voor de zuidelijke landen.

Hoekstra spreekt zelf van 'knelpunten' en zegt 'een heel eind' te zijn gekomen. Hij lijkt vooralsnog niet voornemens om als eerste met de ogen te knipperen en toe te geven. "We moeten kijken of er varianten te bedenken zijn die voor alle partijen werken. Wij begrijpen de roep om solidariteit, maar het is essentieel om te kijken naar wat werkt op de korte en de lange termijn voor alle lidstaten."

Bron • RTL Z