Buitenland

Brexit: huisje aan de Costa duurder voor Britten

Paul le Clercq • 08 juli 2016 13:04 @Paul_le_Clercq

Toeristen op een Spaans strand. Beeld © AFP

De keuze voor een Brexit begint zijn zure vruchten af te werpen. Zo worden Spaanse vakantiehuisjes minder betaalbaar voor Britten en daar blijft het niet bij, legt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus uit.

Het Britse pond is nu zo’n 10 procent minder waard in vergelijking met de euro en daardoor wordt een huisje onder de Spaanse zon in ponden gemeten 10 procent duurder. Britten zijn verreweg de grootste kopers van Spaanse villa’s: meer dan één op de vijf buitenlanders die in Spanje een huisje kopen komen uit Groot-Brittannië. Dat kan ook de hele markt raken.

Het effect kan zelfs nog sterker zijn. Zo voelen Britten zich mogelijk gedwongen om hun stulpje aan de Costa van de hand te doen. De Spaanse makelaars waren juist uitgegaan van een grotere vraag, omdat ze rekenden op een 'nee' tegen Brexit.

Marks & Spencer verkoopt 9 procent minder

De Brexit-stem laat zich ook op andere terreinen voelen. Zo daalt het consumentenvertrouwen in Groot-Brittannië, zegt De Geus. Het vertrouwen van Britse consumenten kelderde na de keuze voor Brexit van -1 naar -9. Dat is de sterkste daling sinds december 1994. Maar liefst 60 procent van de Britten denkt dat de economische situatie in de komende twaalf maanden zal verslechteren.

De verkopen van kledingwinkel Marks & Spencer daalden in de maanden voorafgaand aan de stemming over Brexit met 9 procent. Daarnaast wordt er minder personeel aangenomen, terwijl ook buitenlanders minder dure huizen kopen in Londen vanwege de onzekerheid over het lot van degenen die geen Brits paspoort hebben.

Verder heeft de markt voor beleggingen in kantoren te lijden. Zo is een aantal beleggingsfondsen in kantoren 'dicht' gegaan. Dat betekent dat beleggers tijdelijk niet hun aandelen in die fondsen kunnen verkopen.

Kleine beursfondsen lijden, grote profiteren

''Het zijn zomaar wat losse flodders over de fallout van de Brexit-stem die langzamerhand beginnen neer te dalen'', zegt De Geus. Dat is ook goed te zien in de koersdaling van kleinere Britse bedrijven, die meer van de lokale markt afhankelijk zijn. De FTSE 250 index is de afgelopen maand ruim 6 procent gedaald.

Grote ondernemingen profiteren juist van de flinke koersdaling van het pond. Buitenlandse winsten worden omgerekend in ponden meer waard en ze kunnen makkelijker exporteren. De FTSE 100 index staat meer dan 3 procent in de plus in vergelijking met een maand geleden.

Meer rtlz.nl:

Bron • RTL Z