Buitenland

IOC heeft pot met geld voor als Spelen worden afgelast, NOC*NSF maakt zich geen zorgen

Judith Laanen • 26 februari 2020 15:15

Een triatlon tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, Brazilië in 2016. Beeld © ANP

Mochten de Olympische Spelen in Tokio deze zomer onverhoopt niet doorgaan door het coronavirus, dan heeft het Internationaal Olympisch Comité een potje van 825 miljoen euro klaarstaan om een deel van de schade op te vangen. Vooralsnog maken sportkoepel NOC*NSF en de sportbonden zich geen zorgen over het eventueel niet doorgaan van de Spelen door het coronavirus, blijkt uit een rondgang van RTL Z.

Het fonds is bedoeld als achtervang voor het onverhoopte geval dat de Spelen een keer niet doorgaan. Daardoor zou het IOC heel veel inkomsten mislopen en daardoor mogelijk ook geen geld kunnen overmaken aan sportbonden die dat geld hard nodig hebben voor een sluitende begroting.

Het gaat dan niet om sporten zoals voetbal of basketbal, maar om kleinere sporten zoals judo, volleybal en waterpolo, vertelt Dick Pound van het IOC aan Bloomberg.

Evenementen afgelast

Inmiddels worden grote sportevenementen en kwalificatiewedstrijden voor de Spelen in Azië vanwege de virusuitbraak uitgesteld of opgeschort. Zoals de Aziatische Champions League, schrijft Al Jazeera, maar ook de Grand Prix in China staat op losse schroeven. De Olympische Spelen moeten op 24 juli beginnen.

NOC*NSF maakt zich geen zorgen

NOC*NSF, de Nederlandse sportkoepel, maakt zich nog geen zorgen en krijgt nog geen vragen van deelnemende Nederlandse teams en sporters, laat woordvoerder Geert Slot weten. "De voorbereidingen in Japan ondervinden nog geen storingen, we gaan ervan uit dat de Spelen doorgaan."

Sommige kwalificatiewedstrijden worden verplaatst, zegt hij, maar dat is per sporttak en daar gaat de internationale sportfederatie die de Spelen organiseert over. "Daar valt niks algemeens over te zeggen." Er gaan in Japan bijvoorbeeld wel andere sportevenementen door, maar zonder publiek. "Maar wat dat betekent voor juli en augustus valt nog niet te zeggen. Daar zijn we ook niet mee bezig", zegt Slot.

Ook eventuele gemaakte kosten van Nederlandse Olympische teams zijn volgens Slot begroot en dus gedekt. "Het is niet zo dat wij inkomsten derven die we eruit hadden willen halen."

'Voorbereiden is voorbarig'

Een rondgang langs diverse sportbonden levert eenzelfde beeld op: de atleten maken zich nog geen zorgen over corona en de Olympische Spelen. Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, laat weten dat atleten zich geen zorgen maken en dat voorbereiding op een mogelijke afgelasting van de Zomerspelen ook wat voorbarig is.

"De ontwikkelingen gaan zo snel dat het nauwelijks zin heeft om je erop voor te bereiden." Wel laat hij weten dat het indoor-WK in China is verplaatst naar volgend jaar, en dat kan gevolgen hebben voor de resultaten van sommige atleten. "Tegen de tijd dat het voor ons relevant wordt, instrueren we de sporters, op het moment is dat nog niet aan de orde." 

Hygiëne altijd prioriteit voor sporters

Wel wordt er veel aandacht besteed aan hygiëne van de sporters, maar dat is altijd het geval, zeker in de laatste paar maanden voor een evenement. "Welke griep je ook krijgt, het is niet goed voor een sporter. De laatste maanden gaat om het verdedigen van je medaille. We hebben gezegd dat de sporters de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten moeten opvolgen", zegt Slot.

Voor sporters van de Spelen geldt een zogeheten anti-infectieprotocol. Dat bevat volgens Roskam een standaard set aan richtlijnen. "Want je reist veel dus je komt in andere gebieden of landen met andere bacteriën."

Ruim voor vertrek beginnen olympische sporters doorgaans met supplementen om de weerstand te verhogen, vertelt Roskam: "Een combinatie van vitamine C en probiotica. Daar gaan we mee door tijdens het verblijf." En verder geldt: desinfectiegel gebruiken. "Dat is overal aanwezig en hebben de atleten ook altijd bij zich."

NOS: we volgen ontwikkelingen op de voet

De NOS, die via een sublicentie de Spelen uitzendt, laat weten dat het de ontwikkelingen omtrent de Spelen en het coronavirus op de voet volgt, zegt woordvoerder Koen Adriaanse. "Maar de Spelen zijn pas in juli en augustus, het IOC heeft vooralsnog niet gezegd dat de Spelen niet doorgaan. Dus voor ons heeft het niet zoveel zin daarover te speculeren."

Adriaanse wil niet zeggen wat de NOS heeft betaald voor de uitzendrechten. Dat heeft volgens hem ook te maken met de inhoud van het contract met Discovery Networks Benelux, van wie de NOS een sublicentie heeft gekocht om de Spelen uit te mogen zenden. "Onderdeel van die contracten is dat je geen uitspraken kan doen over de inhoud. Dat is strategische informatie."

Ook over wat de NOS eventueel doet om kosten te dekken bij het uitvallen van een groot evenement zoals de Spelen, wil de woordvoerder niks kwijt, behalve: "Dan zenden we niet uit." Uit de begroting voor dit jaar blijkt dat NPO 1 bijna de helft van het in totaal beschikbare budget van 287 miljoen euro aan sport besteedt.

IOC: 'Spelen gaan gewoon door'

In een verklaring laat het IOC aan RTL Z weten dat de voorbereidingen voor de Spelen gewoon doorgaan en dat maatregelen die voor besmettelijke ziekten worden genomen 'een belangrijk onderdeel uitmaken van de plannen om Tokio 2020 veilig door te laten gaan'. 

Ook werkt het IOC samen met 'alle relevante organisaties' die incidenten van besmettelijke ziekten monitoren en de nodige maatregelen onderzoekt. De organisatie staat verder in nauw contact met de Wereldgezondheidsorganisatie en heeft ook eigen medisch experts.

Update 27 februari 15.26:

Voor Nederlandse judoërs heeft de uitbraak van het coronavirus wel gevolgen, laat topsportmanager Pascal Bakker weten. In maart zouden enkele judoërs op trainingstage naar Japan gaan, maar de Japanse gastheren hebben de Judobond laten weten dat de sporters niet welkom zijn. 

Bron • RTL Z