Buitenland

12 dagen na brexit krijgen de Britten een standje van Brussel

13 februari 2020 16:44

Beeld © ANP

Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU 'to take back control', maar tot eind dit jaar zijn de nog Britten gebonden aan EU-wetgeving. Het is nog geen twee weken geleden dat de brexit officieel werd en nu al ontvangen ze een standje van de Europese Commissie.

Pas 12 dagen terug vierde bijna de helft van de Britten dat ze 'verlost' zouden zijn van het juk van Brussel. Inmiddels is iedereen overgegaan tot de orde van de dag en dat geldt ook voor de Europese Commissie.

Gelijke behandeling

De afspraak is dat de Britten zich nog 10,5 maanden zullen houden aan de regelgeving van de Europese Unie. Dus kan de Europese Commissie hen aanspreken op een wet die Britse vrachtwagenchauffeurs bevoordeelt ten opzichte van hun collega's uit de EU.

Het gaat om een wet uit 2014 voor een heffing voor zware vrachtwagens. Britse chauffeurs krijgen het betaalde bedrag via de belastingen weer terug, maar dat geldt niet voor vrachtwagenchauffeurs uit de rest van de EU. De wet druist in tegen een Europese richtlijn uit 1999.

Het Verenigd Koninkrijk krijgt nu twee maanden de tijd om de teruggave van de heffing te wijzigen, anders wordt het mogelijk voor het EU-Hof van Justitie gedaagd.

Bron • RTL Z