Buitenland

Fed waarschuwt voor impact coronavirus op VS

08 februari 2020 10:03

Beeld © AFP

De Federal Reserve maakt zich zorgen over het coronavirus. Volgens de centrale bank van de Verenigde Staten vormt het virus een nieuw risico voor de Amerikaanse economie.

Dat zegt de Federal Reserve in een halfjaarlijks rapport dat aan het Congres is aangeboden. Inmiddels zijn er meer dan 34.000 mensen besmet geraakt met het virus en zijn er meer dan 700 mensen overleden. Er worden flinke maatregelen genomen om verdere uitbreiding te voorkomen. 

Grote gebieden in China zijn afgesloten. Er zijn reisbeperkingen opgelegd en er wordt gecontroleerd. Veel fabrieken zijn gesloten en bedrijven houden hun personeel thuis. 

Die maatregelen zetten volgens economen een behoorlijke rem op de Chinese economie. En dat voelt de economie van de VS, waarschuwt de Fed. 

Coronavirus kan doorwerken

"Gezien de omvang van de Chinese economie, kan grote onrust in China doorwerken op de VS en wereldmarkten", stelt de centralebankenkoepel. Onder andere een stijging van de dollar, die slecht is voor Amerikaanse importeurs, en verminderde handel kan de economie parten spelen. Daarnaast kan de epidemie ervoor zorgen dat investeerders minder geld steken in risicovolle beleggingen.

Al met al lijken de vooruitzichten voor de Verenigde Staten juist iets te verbeteren, signaleert de Fed. Zo zou het einde in zicht zijn van de groeivertraging van de handel wereldwijd en de industrie in de VS. Die ontwikkelingen werden eerder aangemerkt als risicofactoren voor de Amerikaanse economie