Buitenland

Britten vieren brexit: nu officieel niet langer in de EU

01 februari 2020 06:44

Feestende Britten bij het parlement Beeld © EPA

Na jaren wachten en uitstel op uitstel, was het vannacht dan echt zover: de brexit is een feit. En dat werd bij het Britse parlement groots gevierd.

Duizenden Britten vierden het vertrek van het Verenigde Koninkrijk uit de Europese Unie gisteravond en vannacht. Feestelijk uitgedoste mensen zwaaiden op Parliament Square met Britse vlaggen.

Premier Johnson hield zich wat meer op de achtergrond, maar zijn ambtswoning, 10 Downing Street, was feestelijk verlicht. Een geprojecteerd klok telde af naar middernacht. 

Vlaggen, vuurwerk en volkslied: zo werd brexit gevierd

Groot feest in Londen. Veel Britten kwamen naar het parlement om de brexit te vieren dat hun land niet langer onderdeel is van de EU.

Johnson sprak ook van het 'begin van een nieuw tijdperk'. Hij gaf een uur voor de brexit een speech vrij, die eerder was opgenomen. In de toespraak zei hij dat de brexit niet het einde, maar een begin is van een nieuw hoofdstuk in de Britse geschiedenis. 

De premier stelde dat de EU zich, 'ondanks al haar kwaliteiten', de afgelopen halve eeuw heeft ontwikkeld op een manier die niet meer past bij zijn land. "En dat oordeel hebben jullie, het volk, geveld in het stemhokje. Niet een, maar twee keer."

"De oorlog is voorbij: we hebben gewonnen", zei politicus Nigel Farage tegen de menigte. Hij noemde de brexit het belangrijkste moment in de recente geschiedenis van zijn land.

Referendum

Eerder op de avond lieten ook tegenstanders van de brexit van zich horen. Ze hielden een mars door het politieke hart van Londen en verzamelden zich in de buurt van Downing Street met EU-vlaggen en anti-brexit-spandoeken.

Een meerderheid van de Britten koos in 2016, via een referendum, om de EU te verlaten. 17,4 miljoen Britten wilden weg, 16,1 miljoen wilden blijven. Daarop volgden jaren van onderhandelingen, politiek debat en uitstel. Tot vannacht de brexit een feit werd.

Het Verenigd Koninkrijk blijft tot eind dit jaar gebonden aan EU-wetgeving. In de tussentijd wordt onderhandeld over de toekomstige relatie en een nieuw handelsakkoord. 

Bron • RTL Nieuws