Buitenland

Zo lachen en huilen de Britten om naderend vertrek uit EU

31 januari 2020 13:48

Beeld ©

De laatste seconden van Groot-Brittannië in de Europese Unie tikken weg, reden voor Britten om juichend de straat op te gaan en brexitfeest te vieren. Al komen ze daar ook hordes rouwende EU-fans tegen. Een overzicht van alle #ByeBrexit-gebeurtenissen vandaag. "Dank je Europese Unie voor alles wat je voor mij hebt gedaan."

Triomfantelijk paraderen ze met een Britse vlag voor de laatste keer het Europese Parlement uit. De leden van de brexitpartij hebben na een jarenlange politieke soap eindelijk wat ze zo graag wilden: afsplitsing van de Europese Unie. "Groot-Brittannië krijgt na 40 jaar eindelijk weer vrijheid", juicht parlementslid Anne Widdecombe.

De brexiteers worden bij hun laatste Europese meters begeleid door een enthousiaste doedelzakspeler. Een Schotse traditie waarmee de parlementsleden Britse eenheid proberen uit te dragen.

Woede

Maar juist in Schotland wordt allesbehalve enthousiast gereageerd op de definitieve brexit. Zo versieren inwoners huizen met Europese vlaggen, en houdt de premier van Schotland een vurige speech waarin ze het gevoel van de Schotten beschrijft als een van 'verdriet maar ook met een ondertoon van woede'.

Ze roept op tot een referendum voor Schotse onafhankelijkheid om daarna weer onderdeel van de EU te kunnen worden. Daarmee lijkt politieke rust in Groot-Brittannië allesbehalve in zicht.

Trots

Toch voelt het voor veel mensen als de ideale afsluiting van een periode van gedoe waar maar geen eind aan leek te komen. Blije Britten gaan er massaal met de 'Union Jack', de vlag van het Verenigd Koninkrijk, op uit. Sokken, nagels, huizen. De kleuren van de vlag die zowat overal prijkt.

Tegengeluid

Met #HappyBrexit wordt de dag van nationale trots op social media volop gedeeld. Tegenhangers zijn de #IamEuropean en #NotMyBrexit waarmee Britse inwoners vrijdag het tegengeluid laten horen. Zoals Waqar Ahmad die de EU bedankt omdat hij zonder gedoe in Nederland kon werken.

En een andere jonge Brit denkt vandaag terug aan hoe hij campagne voerde om in de EU te blijven. "Ik zal voor altijd onthouden dat ik niet stil was en mijn stem liet horen", twittert Andrew Hanton.

Van het muntje komen 3 miljoen stuks in omloop.

Speciale munt

De verdeeldheid is dus absoluut nog niet uit de lucht. De Britse overheid hoopt de boel toch bij elkaar te houden en kwam daarom onder andere met een speciale munt. Met de tekst 'Vrede, Voorspoed en Vriendschap met alle landen' die op het muntje prijkt hoopt de Britse regering dat de blik vanaf 1 februari richting de toekomst gaat.

Succes

Een gevoel dat oud-premier David Cameron deelt. De man die met het uitschrijven van het referendum in 2016 de brexitrollercoaster in gang zette.

Ondanks al de onzekerheid en het politieke gedoe na zijn referendum reageert Cameron bij Sky News erg opgetogen. "We kunnen een succes maken van deze keuze, en dat is ook wat we zullen doen."

Nederlanders die een stukje mee willen vieren of rouwen kunnen vrijdagavond op meerdere plekken terecht. Onder andere in Amsterdam en Utrecht worden vaarwel-feestjes georganiseerd. 

Bron • RTL Nieuws