Buitenland

Huawei mag meebouwen aan Brits 5G-netwerk, maar niet in de kern

Harm Teunis & Michaël Niewold • 28 januari 2020 13:50

Huawei in het straatbeeld van Londen. Beeld © AFP

Het Chinese technologiebedrijf Huawei mag blijven meebouwen aan het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk. In de kern van het netwerk is het bedrijf alleen niet welkom.

Aanbieders met een hoog risicoprofiel krijgen geen toegang tot de kern van het netwerk, meldt het Britse Nationale Cyber Security Centre. Daarnaast mogen dit soort bedrijven, waar Huawei toe gerekend wordt, maximaal 35 procent van de infrastructuur buiten die gevoelige kern bouwen. 

Het bedrijf wordt verder ook geweerd uit het netwerk in de buurt van militaire bases en kernreactoren en andere nucleaire activiteiten.

Net als KPN

De constructie die de Britten hebben bedacht om Huawei wel bij de aanleg van het 5G-netwerk te kunnen betrekken zonder gevaar op spionage, lijkt op die van KPN.

De Nederlandse provider laat het Chinese bedrijf het basisnetwerk aanleggen, maar de apparatuur van het bedrijf wordt uit de kern van het netwerk van de Nederlandse provider gesloopt.

Druk van VS en China

Tegenstanders zeggen dat Huawei 5G-netwerken laten bouwen erop neerkomt dat je daarmee het beheer van de infrastructuur overhandigt aan Peking. 

Zij stellen, met de VS voorop, dat Huawei nauwe banden heeft met de Chinese overheid en dat de netwerkapparatuur kan worden gebruikt voor spionage en sabotage. Iets wat het bedrijf zelf altijd ontkent.

De VS hebben in de afgelopen jaren stevig gelobbyd om bondgenoten zo ver te krijgen Huawei te weren. De Chinese overheid heeft ondertussen de Britse overheid gewaarschuwd dat er 'serieuze' vergeldingsmaatregelen komen als Huawei uitgesloten wordt door het VK, meldt de BBC

Bron • RTL Z