Buitenland

Amerikaanse Senaat stemt in met handelsdeal Mexico en Canada

16 januari 2020 19:17

ANP Beeld ©

Er is bijna een nieuw handelsverdrag tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada. De Amerikaanse senaat heeft vandaag ingestemd met het akkoord, USMCA, dat de oude NAFTA-deal vervangt.

Trump moet het verdrag nu zelf nog ondertekenen. Samen met de 'eerste fase'-handelsdeal die deze week met China werd gesloten, is het ondertekenen van het verdrag een belangrijke stap voor de handelsagenda van Trump. Vanaf het begin van zijn presidentschap probeert Trump om nieuwe afspraken te maken met belangrijke handelspartners als de EU, China en buurlanden Canada en Mexico. 

USMCA, het United States-Mexico-Canada Agreement, herschrijft de regels op het gebied van handel tussen de drie landen in Noord-Amerika. Een eerste versie haalde het niet, waarna er een nieuw verdrag werd opgesteld. Een meerderheid van zowel Democraten als Republikeinen kon zich uiteindelijk scharen achter het hervormde verdrag. 

'Slechtste handelsdeal ooit' 

Toen Trump nog verkozen moest worden noemde hij NAFTA, de voorganger van deze overeenkomst, de 'slechtste handelsdeal ooit'. Volgens hem kostte het talloze Amerikaanse banen. 

Met het nieuwe verdrag moeten er nieuwe Amerikaanse banen bijkomen. De regels rond arbeid worden strenger, waardoor het voordeel dat Mexico heeft van lage lonen wat wordt gecompenseerd. 

Er is onder meer afgesproken dat een groter deel van de auto-onderdelen gemaakt moet worden in de landen zelf en dat de fabrieksarbeiders, die deze onderdelen maken, beter betaald krijgen. Hierdoor kan de Amerikaanse industrie beter concurreren met de Mexicaanse, is de gedachte. Ook krijgen Amerikaanse zuivelproducenten meer toegang tot de Canadese zuivelmarkt

Wachten op Canada

Mexico had eerder al ingestemd met het verdrag, de VS zal snel volgen met de handtekening van Trump. De parlementariërs van Canada zijn echter nog steeds met vakantie. Zij beginnen pas op 27 januari weer. 

De regering van Trudeau hoopt dat het lukt om het verdrag door het parlement te loodsen. Zijn partij heeft op dit moment geen meerderheid. 

Bron • RTL Z