Buitenland

Canada eist van Iran regeling aansprakelijkheid slachtoffers crash

11 januari 2020 08:42

De Canadese premier Justin Trudeau Beeld © AFP

In het OekraÏense passagiersvliegtuig dat woensdag, naar nu blijkt, is neergeschoten door Iran, zaten 57 Canadezen. Nu Iran schuld heeft bekend, eist de Canadese premier Justin Trudeau een regeling voor de aansprakelijkheid.

Hij wil dat er een transparant en diepgaand onderzoek komt naar het incident, dat in Canada wordt gevoeld als nationale tragedie. "De regering van Canada verwacht volledige medewerking van de Iraanse autoriteiten", zegt hij.

'Vijandelijke doelwit'

Alle 176 inzittenden van het toestel kwamen om het leven toen het kort na het opstijgen uit Teheran neerstortte. In eerste instantie ontkende Iran dat het iets met de crash te maken had, maar het bewijs van het tegendeel stapelde zich op. 

Vanochtend gaven de Iraanse autoriteiten toe dat het toestel uit de lucht was geschoten omdat het werd aangezien voor een vijandelijk doelwit. "Dat gebeurde als gevolg van een menselijke fout en onopzettelijk", blijkt uit een verklaring van het leger.

Oekraïne: schadevergoedingen

Ook in Oekraïne wordt ervan uitgegaan dat er schadevergoedingen zullen worden uitgekeerd. President Volodimir Zelenski van Oekraïne verwacht dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de Boeing zullen worden gestraft en dat de lichamen van de slachtoffers worden gerepatrieerd.

In het toestel zaten elf slachtoffers met de Oekraïense nationaliteit. Het toestel was van de nationale luchtvaartmaatschappij van Oekraïne. "We hopen dat het onderzoek zonder opzettelijke vertragingen en hindernissen wordt uitgevoerd. Onze 45 onderzoekers moeten overal ongehinderd bij kunnen", schrijft Zelenski.

Bron • RTL Nieuws / ANP