Buitenland

Weinstein moet zich ook in Los Angeles voor de rechter melden

06 januari 2020 21:06

Beeld © Getty Images

Harvey Weinstein kan zich opmaken voor een tweede rechtszaak. Op de dag dat het strafproces in New York tegen de 67-jarige Amerikaanse filmproducent officieel van start is gegaan, wordt bekend dat hij zich ook in Los Angeles moet melden.

Openbaar aanklagers uit Los Angeles hebben Weinstein in staat van beschuldiging gesteld voor seksueel misbruik in twee verschillende zaken. Dat schrijft de Los Angeles Times.

Dat zou hij in 2013 hebben gedaan in een tijdbestek van twee dagen. Op 18 februari dat jaar zou Weinstein een vrouw hebben verkracht in een hotel in de omgeving van Los Angeles. Een dag later randde hij volgens de aanklagers een vrouw aan in een hotel in Beverly Hills.

'Macht en invloed'

"We zijn ervan overtuigd dat het bewijs zal aantonen dat de verdachte zijn macht en invloed gebruikte om bij zijn slachtoffers te komen en daarna gewelddadige misdaden tegen hen heeft begaan", zei aanklaagster Jackie Lacey tijdens een persconferentie. "Ik wil de slachtoffers loven die de stap hebben genomen en dapper hebben verteld wat hen is overkomen."

De timing van de bekendmaking is curieus. In New York is vandaag namelijk het proces begonnen voor de aanklachten die betrekking hebben op twee vrouwen. Die rechtszaak had een lange aanloop, omdat advocaten ruzieden over welk bewijs toelaatbaar was.

Weinstein is sinds 2017 onlosmakelijk verbonden met de #MeToo-beweging, toen meer dan 80 vrouwen seksuele beschuldigingen tegen hem begonnen in te dienen. Vandaag is de gevallen Hollywood-grootheid onder grote belangstelling de rechtbank in New York binnengelopen. 

Harvey Weinstein komt met rollator bij rechtbank New York aan

De filmproducent kwakkelt al langer met zijn gezondheid.

Bron • RTL Nieuws