Buitenland

Deze moedige omstanders schakelden terrorist Londen uit met slagtand en brandblusser

30 november 2019 15:13

Het moment dat de aanvaller wordt uitgeschakeld. Beeld ©

Er wordt steeds meer bekend over de groep omstanders die de aanvaller op de London Bridge uitschakelde die twee mensen doodstak. Zo gebruikten ze onder meer een slagtand van een narwal, die van de muur werd gerukt bij een monumentaal pand.

Een groep van zo'n tien omstanders greep onmiddellijk in toen terrorist Usman Khan om zich heen begon te steken. Onder hen was ook een agent in burger, die het wapen uit de buurt van Khan haalde. 

De agent in burger loopt snel weg met het mes van de aanvaller. Beeld © Sky News

Twee mensen in de groep gebruikten bijzondere hulpmiddelen, meldt Sky News. Naast de slagtand werd ook een brandblusser ingezet om Khan uit te schakelen. 

De man met de slagtand is een chefkok uit Polen, meldt de Britse krant The Times. Een ander is de 24-jarige Thomas Gray. Hij zegt tegen Sky News dat hij de aanvaller probeerde te ontwapenen door op zijn pols te springen.

'Hij heeft een bom!'

"Ik stampte op zijn linkerpols, terwijl iemand anders zijn hand tegen de grond hield. Daarna schopte ik het mes weg", zegt Gray. "Ik wilde het mes oppakken, maar toen zei iemand: 'Hij heeft een bom!'"

Thomas Gray verstopte zich achter een bus. Vervolgens hoorde hij 'twee of drie' schoten van de politie. Ondanks zijn dappere ingrijpen beschouwt Gray zichzelf niet als een held. "Ik deed wat elke Londenaar zou doen."

Beelden van na de aanslag:

Dit zijn beelden van vlak na de aanslag. De dader werd overmeesterd door omstanders en later gedood door de politie. Hij droeg een nep-bomvest.

'We wilden hem schoppen'

Toeristengids Stevie Hurst (32) rende ook direct naar Khan. Hij vertelt in de krant The Telegraph dat hij de terrorist tegen het hoofd schopte. "We wilden het mes zo snel mogelijk bij hem weg hebben. We wilden hem schoppen. Iedereen was aan het schreeuwen."

Volgens Hurst was de politie snel ter plaatse. "Ze riepen: ga verdomme achteruit. Ze waren zwaarbewapend en schoten hem neer met drie kogels."

Vandaag werd bekend dat de 28-jarige Usman Khan waarschijnlijk alleen handelde. De politie zoekt geen medeplichtigen of andere daders van de steekpartij. Bij de aanslag kwamen twee mensen om het leven, drie anderen raakten gewond.

Khan werd in 2012 veroordeeld voor het beramen van een bomaanslag op de beurs van Londen en andere doelwitten.

Bron • RTL Nieuws