Buitenland

Politie zoekt geen andere daders voor aanslag London Bridge

30 november 2019 11:25

Beeld © AP

De politie in Groot-Brittannië zoekt geen medeplichtigen of andere daders van de steekpartij gisteren. De 28-jarige Usman Khan zou alleen gehandeld hebben. Bij zijn aanslag kwamen twee mensen om het leven, drie anderen raakten gewond.

De dader, Usman Khan, kwam uit Stoke-on-Trent. Hij kreeg in 2012 een gevangenisstraf van onbepaalde duur met een minimum van acht jaar wegens het beramen van een bomaanslag op de beurs van Londen en andere doelwitten. 

Gisteren begon hij om zich heen te steken op de London Bridge, in het centrum van de stad. Een man en een vrouw kwamen om het leven, drie anderen raakten gewon. Khan kon snel overmeesterd worden door omstanders. 

Mes afgepakt

Het mes van de aanvaller werd snel afgepakt door een man. Sky News meldt dat het gaat om een agent in burger. Hij werd snel bijgestaan door collega's die aan de andere kant van de brug liepen.

De agent in burger loopt snel weg met het mes van de aanvaller. Beeld © Sky News

Sinds eind 2018 was Khan op vrije voeten, met een enkelband. In de Britse politiek wordt met afschuw gereageerd. Premier Johnson zegt dat hij 'al lang zegt dat het een fout is om mensen die veroordeeld zijn voor gewelddadige criminaliteit eerder vrij te laten'.

Vervroegde vrijlating

De 'onbepaalde' celstraf werd destijds opgelegd aan veroordeelden die wegens hun misdaad geen levenslang konden rijgen, maar van wie werd vermoed dat ze te gevaarlijk zijn om vrij te laten.

De celstraf voor onbepaalde duur is echter afgeschaft en daarom kreeg Khan in 2013 een gevangenisstraf van 16 jaar opgelegd. Khan had lange tijd in voorarrest gezeten, toen hij voor het eerst werd veroordeeld. Hij kwam in aanmerking voor voorwaardelijke vervroegde vrijlating na het uitzitten van de helft van zijn straf.

Beelden van na de aanslag:

Dit zijn beelden van vlak na de aanslag. De dader werd overmeesterd door omstanders en later gedood door de politie. Hij droeg een nep-bomvest.

Bron • RTL Nieuws / ANP