Buitenland

Trump tekent wet die protesten Hongkong steunt, relatie met China onder druk

28 november 2019 01:24

Trump steunt de demonstranten in Hongkong. Beeld ©

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren twee wetten ondertekend die steun uitspreken voor de pro-democratische demonstranten in Hongkong. Dat stelde het Witte Huis in een verklaring. Daarmee staat de relatie van de VS met China weer verder onder druk.

Een van de twee wetten vereist dat de VS jaarlijks controleren of Hongkong genoeg autonomie heeft om zijn speciale handelsstatus met Amerika te behouden. Ook stelt de wet dat Washington met sancties moet optreden tegen mensenrechtenschendingen in de stadstaat.

De andere wet verbiedt Amerikaanse export van wapens als traangas, pepperspray en rubberkogels aan de Hongkongse politie. Beide wetsvoorstellen werden vrijwel unaniem aangenomen door het Amerikaanse Congres.

'Buitenlandse inmenging'

De nieuwe wetgeving zet de onderhandelingen tussen de VS en China over het beëindigen van de handelsoorlog tussen beide landen verder onder druk. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, deed het wetsvoorstel in een reactie vorige week af als "buitenlandse inmenging in de Chinese interne aangelegenheden".

Ook waarschuwde zijn ministerie dinsdag nog dat de VS "alle consequenties zullen moeten dragen", mocht de wet aangenomen worden.

Verklaring Trump 

Tot dusver hield Trump zich vooral op de vlakte over de situatie in Hongkong, waar al wekenlang grote demonstraties plaatsvinden voor meer democratie. Congresleden van zijn eigen Republikeinse Partij riepen de president al langer op zijn steun uit te spreken voor de actievoerders in de semi-autonome regio.

In een verklaring zei Trump gisteren "respect" te hebben voor de Chinese president Xi Jinping. Ook sprak hij de hoop uit dat "de leiders van China en Hongkong in staat zullen zijn op vriendschappelijke wijze hun geschillen op te lossen".

Hongkong betreurt nieuwe wetten VS

De regering van Hongkong heeft "diepe spijt" uitgesproken over het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump de wetten te ondertekenen die de demonstranten in de stadstaat steunen.

"De twee wetten bemoeien zich duidelijk met de interne aangelegenheden van Hongkong," stelde de overheid in een verklaring. De regering van Hongkong stelde ook dat de nieuwe wetgeving "de verkeerde boodschap" naar de demonstranten afgeeft.

Ook China waarschuwt de VS dat het "strenge tegenmaatregelen" zal treffen.

Katapulten tegen rubberkogels: veldslag om universiteit Hongkong

De bezetting van de Technische Universiteit van Hongkong liep onlangs uit op een ware veldslag.

Bron • RTL Nieuws / ANP