Buitenland

Premier Netanyahu aangeklaagd voor corruptie: 'Een coup!'

21 november 2019 20:23

Benjamin 'Bibi' Netanyahu Beeld ©

Het onderzoek duurde drie jaar, maar vandaag is Benjamin Netanyahu in Israël dan toch aangeklaagd voor corruptie. Op televisie noemde hij de aanklacht 'een coup'. Er is Netanyahu nu alles aan gelegen om premier te blijven, want alleen in die functie is hij immuun voor vervolging.

"Vandaag is een trieste dag", zei de openbaar aanklager. "Netanyahu is een man die veel heeft bereikt en met wie ik heb samengewerkt. Ik neem deze beslissing met een zwaar hart, maar ik doe het wel van harte." Het is voor het eerst dat een zittend premier van Israël wordt vervolgd.

Champagne en sigaren

Volgens de aanklacht heeft Netanyahu zich in drie zaken schuldig gemaakt aan corruptie. In één zaak zou hij voor honderdduizenden dollars aan champagne en sigaren hebben aangenomen van miljonairs. In de andere twee zaken deelde Netanyahu voordelen uit aan zakenlieden, zoals gunstige overheidsregels, in ruil voor positieve berichtgeving in hun media.

Netanyahu verschijnt kort na de aanklacht op televisie. De premier gaat vol in tegen het onderzoek, dat hij 'partijdig' noemt. Beeld © AP

Twee ex-topadviseurs van Netanyahu fungeren in de zaak als kroongetuigen: zij werken samen met de aanklagers en hebben belastende verklaringen afgelegd tegen hun voormalige baas.

Furieuze reactie

Netanyahu zelf reageerde furieus. In een televisietoespraak zei hij dat de onderzoekers 'niet achter de waarheid aan zijn gegaan, maar achter mij'. De premier zei dat hij Israël zal blijven leiden.

Benjamin 'Bibi' Netanyahu (70 jaar) is de langstzittende premier van Israël. De rechtse politicus is al sinds 2009 aan de macht. Als 'Bibi' immuun wil blijven voor vervolging, zal hij premier moeten blijven. Dat zal niet meevallen. Israël bevindt zich midden in een enorme politieke crisis.

De Israëliërs zijn dit jaar al twee keer naar de stembus gegaan zonder dat er een duidelijke winnaar uit kwam. Het is niemand gelukt om een meerderheid achter zich te krijgen, Netanyahu ook niet.

Crisis wordt groter

Door de aanklacht van vandaag wordt die politieke crisis alleen maar erger, vooral voor Netanyahu. Zijn grootste politieke tegenstander, Benny Gantz, wil wel onderhandelen met Netanyahu's Likoed-partij, maar niet meer zolang 'Bibi' daar de leider is. De premier heeft volgens Gantz 'geen publiek of moreel mandaat meer om cruciale besluiten voor Israël te nemen'.

In een recente peiling vond 64 procent van de Israeliërs dat premier Natanyahu onmiddellijk zou moeten aftreden als partijleider wanneer hij zou worden aangeklaagd, zoals vandaag. In zijn rechtse achterban vindt 47 procent dat.

Als Netanyahu geen premier kan blijven, riskeert hij 13 jaar cel.

Bron • RTL Nieuws