Buitenland

Brexitgesprekken leverden niets op, hoe nu verder?

14 oktober 2019 11:39

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Beeld © Getty Images

Een weekend dooronderhandelen heeft niet geleid tot het doorbreken van de brexit-impasse. Aan het begin van het weekend was men nog hoopvol, zondag stak twijfel weer de kop op. Vandaag spreken de EU en de Britten verder, terwijl ook geluisterd wordt naar de Queen’s speech.

Voor het weekend voerden de Ierse premier Leo Varadkar en de Britse premier Boris Johnson nog goede gesprekken. De twee zagen een geitenpaadje richting een mogelijke brexitdeal. Maar EU-onderhandelaar Michel Barnier concludeert na dit weekend dat de gesprekken moeizaam zijn verlopen. 

Zondagavond zijn de ambassadeurs van EU-lidstaten ingelicht over de stand van zaken. Volgens The Guardian heeft Barnier hen laten weten dat het goed mogelijk is dat er na de EU-top van 17 en 18 oktober nog dooronderhandeld moet worden, aangezien er niet snel genoeg vooruitgang wordt geboekt. Beide partijen hoopten dat ze voor de top een voorlopig akkoord zouden hebben. 

De planning voor de komende dagen

De komende week wordt cruciaal. Dit zijn de belangrijke momenten op op te letten. 

Vandaag spreekt koningin Elizabeth het volk toe in de troonrede. Ze doet de plannen van Johnson voor het Verenigd Koninkrijk na brexit uit de doeken. De speech wordt geschreven door de overheid en moet daarna worden goedgekeurd door het Britse parlement. 

De koningin presenteert een serie wetten over criminaliteit, immigratie, gezondheid en milieu, schrijft de BBC. Ze gaat ook verder in op de brexit, onder meer met wetten die het vrij verkeer van personen van EU-burgers naar het Verenigd Koninkrijk inperken en die moeten zorgen voor betere toegang tot medicijnen. Er wordt ook gesproken over het uittredingsakkoord dat door ex-premier Theresa May is onderhandeld.

Dat akkoord is nooit in werking getreden, omdat het meerdere malen met een vernietigende meerderheid werd weggestemd in het parlement. Het is goed mogelijk dat de plannen waar koningin Elizabeth over spreekt nooit werkelijkheid worden omdat het kabinet geen meerderheid meer heeft in het parlement. 

Dinsdag debatten

Morgen begint er een serie debatten over de speech van de koningin en de plannen die erin genoemd worden. Dat kan maximaal vijf dagen duren en als de parlementsleden tegen stemmen, zullen er waarschijnlijk opnieuw stemmen opgaan voor vervroegde verkiezingen. 

Ondertussen praat EU-onderhandelaar Barnier in Luxemburg met EU-ministers om ze de laatste stand van zaken te geven over de onderhandelingen. 

Donderdag begint in Brussel dan een EU-top, waar onder meer wordt gesproken over brexit. Er staan ook andere zaken op de planning, zoals het meerjarig financieel kader, klimaatverandering en het mogelijk uitbreiden van de EU met Noord-Macedonië en Albanië.  

Het zou dan al duidelijk kunnen zijn of een deal wel of niet mogelijk is. De EU-top gaat vrijdag door, met brexit als laatste onderwerp op de agenda. Als onderhandelaars geen voortgang boeken, is het aan de EU-leiders op de top om de patstelling te doorbreken en een doorbraak te forceren, al zal dat erg lastig worden. Het is ingewikkeld om in een paar dagen een dergelijk akkoord uit te onderhandelen. 

Ingelaste zitting en stemming

Naar verwachting komt het Britse parlement op zaterdag samen. Johnson heeft dat toegezegd, al moet een debat op zaterdag nog wel officieel aangevraagd worden.

Debatteren op zaterdag is niet gebruikelijk in het VK. De laatste keer dat het parlement op zaterdag vergaderde was tijdens de Falklandoorlog. Johnson zal dan ofwel een deal presenteren die hij met de EU heeft gesloten, of uitleggen wat zijn plannen zijn als een deal niet gelukt is. 

Als er al een deal gesloten wordt moet het parlement daar mee instemmen. Als het parlement dat niet doet, of het is niet gelukt om een deal te sluiten, is premier Johnson door een speciaal daarvoor aangenomen wet verplicht om de EU te vragen om uitstel van de brexit. Om middernacht Britse tijd verloopt daarvoor de deadline. 

Bron • RTL Z