Buitenland

Britten gaan pijn lijden door brexit en slepen onze horeca mee

Saskia van Huijgevoort • 19 juli 2016 16:04 @Saskia_vanH

Ondernemers kunnen hulp krijgen bij hun voorbereidingen op brexit. Beeld © ANP

Langzaam maar zeker worden de (onzekere) effecten van de brexit in kaart gebracht. De Nederlandse horeca, vooral in Amsterdam en Utrecht, is gevoelig voor het brexit-effect, schrijft het ING Economisch Bureau. IMF kwam vandaag ook al met een negatieve prognose over de effecten naar buiten.

Door de lage stand van de pond hebben Britse reizigers minder te besteden en dat zullen Nederlandse horecaondernemers gaan merken. Ze hebben minder te besteden in ons land en zullen daarnaast door de hogere wisselkoersen mogelijk zelfs voor een hele andere bestemming kiezen, vreest de bank. 

ING verwacht daarom dat de groei in de sector lager uitvalt dan eerder werd verwacht. Alhoewel deze dit jaar nog voorspeld wordt op 3 procent, denkt het Economisch Bureau dat de omzetontwikkeling in 2017 tot de helft zal slinken (1,5 procent).

Zakenreizigers blijven nog wel even komen

Die groei had lager kunnen zijn als ook de Britse zakenreizigers zich massaal hadden teruggetrokken. Dat is niet het geval, zegt ING. Britten zijn momenteel veruit de grootste groep buitenlandse zakenreizigers in ons land, maar laten zich echter wat minder snel beïnvloeden door de daling van de pond.

Voorlopig zit daar dus nog geen probleem, alhoewel dat kan wel kan veranderen als de handel na uittreding uit de EU onder druk komt te staan, waarschuwt het Economisch Bureau. 

IMF ook al negatief over de effecten

Het Internationaal Monetair Fonds is ook al niet zo positief: de brexit zet de internationale economie onder druk, zegt de organisatie in een prognose. De precieze risico's zijn nog moeilijk in te schatten, maar de organisatie schroeft de economische voorspellingen voor het land flink naar beneden.

Wat er ook gebeurt, het effect van een brexit zal sowieso negatief zijn, zegt het IMF. De Britten leiden zelf het meeste pijn. De economische groei van het land wordt afgezwakt: de organisatie vermoedt dat deze nog met 1,7 procent groeit dit jaar. Eerder ging het fonds nog uit van een groei van 1,9 procent. Voor 2017 is de prognose slechter: het IMF haalde een heel procentpunt af van de verwachte groei die dan uit komt op 1,3 procent.

Dat is een groot verschil met de wereldeconomie: het IMF verwacht dat deze dit jaar 3,1 procent groeit en volgend jaar met 3,4 procent. Dat cijfer kan tegenvallen als de onderhandelingen tussen de Britten en de EU stroever loopt dan verwacht en de onzekerheid op de markten toeneemt.

Britten zitten voorlopig nog wel even in de EU

Voorlopig zitten het Verenigd Koninkrijk nog wel even in de Europese Unie. Eerst moet de zogeheten artikel 50-procedure in werking worden gezet en dat kan nog wel wat jaren duren. Vermoedelijk worden eerst de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland in 2017 afgewacht, om de rust nog enigszins te bewaren. 

Tot die tijd moeten er ook een hoop nieuwe handelsverdragen gesloten worden, zoals die bijvoorbeeld ook bestaan met Noorwegen en Zwitserland. Welke vorm deze krijgen, is nog onduidelijk. Zo zouden de Britten zich weer kunnen aansluiten bij de Europese Vrijhandelsassociatie, een soort EU-light.

Een andere optie is dat het land ervoor kiest om onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO te gaan handelen met de EU, net zoals de Verenigde Staten doen. 

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z