Buitenland

President Trump ontslaat weer veiligheidsadviseur

10 september 2019 19:37

Trump en John Bolton Beeld © Getty Images.

President Trump heeft John Bolton, zijn huidige veiligheidsadviseur ontslagen. De twee hadden het al maanden met elkaar aan de stok over buitenlands beleid en veiligheidspolitiek.

Op Twitter stelt Trump dat hij het heel vaak niet eens was met de suggesties van Bolton en volgende week met een andere veiligheidsadviseur komt. Overigens stelt Bolton zelf dat hij een dag eerder zijn ontslag aangeboden heeft en dat hij en Trump het er dinsdag over zouden hebben.

Trump heeft nu al drie nationale veiligheidsadviseurs versleten. De eerste tweee waren Michael Flynn en Herbert McMaster. Bolton trad in april vorig jaar aan.

Hij hield zich onder meer bezig met de brexit. De VS willen graag een deal met het VK als de brexit een feit is, stelde Bolton in augustus bij een bezoek aan premier Boris Johnson. Het gesprek ging ook over het gevoelige onderwerp 'Huawei', het door de VS van spionage verdachte Chinese telecombedrijf.

Bolton liet dit voorjaar ook weten dat de Verenigde Staten met eigen hacks zouden terugslaan, als bedrijven in het land slachtoffer zouden worden van bedrijfsspionage.

Harde aanpak

Bolton geldt als een zeer agressieve beleidsman, die graag ingrijpt en zich radicaal opstelt in kwesties zoals Afghanistan, Noord-Korea en Venezuela. Trump is volgens waarnemers veel terughoudender en vindt ingrijpen in buitenlandse conflicten gauw veel te duur of totaal niet relevant.

Bolton was er onder meer verantwoordelijk voor dat een ruzie tussen de VS en Iran over 's werelds grootste oliesnelweg escaleerde. Hij was voorstander van een harde aanpak van Iran.

Frederieke legde eerder uit wat de invloed van John Bolton was in het conflict met Iran.

Bron • RTLZ