Buitenland

Definitief geen Britse verkiezingen voor brexit-datum

10 september 2019 03:49

Voorzitter van het Lagerhuis John Bercow reageert op de uitslag van de stemming. Beeld © AFP

Het Britse Lagerhuis heeft opnieuw tegen vervroegde verkiezingen gestemd. Boris Johnson had 434 stemmen nodig, maar slechts 293 parlementariërs stemden vóór zijn motie. Er komen dus geen verkiezingen voor 31 oktober, de huidige datum van de brexit.

Johnson had kort voor de stemming laten weten dat hij niet bij de EU zal vragen om uitstel van brexit. Johnson heeft gezworen dat Groot-Brittannië op 31 oktober uit de EU stapt, ook als er geen akkoord met Brussel is.

Een wet om een no-deal te voorkomen was gisteren formeel bekrachtigd door de koningin.

'Voorbereiden op no-deal'

Na het verliezen van de stemming zei Johnson dat hij op 17 oktober naar de EU-top zou gaan om te 'streven naar een akkoord, ongeacht hoe veel middelen het parlement verzint om mijn handen te binden'.

"Deze regering zal doorgaan met het bereiken van een brexitdeal en zal zich ondertussen voorbereiden op het verlaten van de EU zonder een akkoord."

Vijf weken geschorst

Oppositieleider Jeremy Corbyn had voor de stemming al gezegd dat hij op geen enkele wijze de oproep voor vervoegde verkiezingen zou steunen zolang de mogelijkheid van een brexit zonder deal op 31 oktober niet definitief van tafel is.

"We willen heel graag verkiezingen, maar we zijn niet bereid de ramp van een no-dealbrexit te riskeren."

Vanaf vandaag is het Britse Lagerhuis vijf weken geschorst.

Bron • RTL Nieuws / ANP