Buitenland

Schorsing Brits parlement gaat vanavond in, protest neemt toe

09 september 2019 14:15

Stemmers roepen parlementariërs op het parlement niet te verlaten. Beeld © EPA

De vijf weken lange schorsing van het Brits parlement gaat vanavond in. Pas op 14 oktober komt het parlement weer bijeen. Inmiddels worden parlementariërs opgeroepen om het parlement niet te verlaten.

Het Britse Lagerhuis, vergelijkbaar met onze Tweede Kamer, komt deze maandag nog bijeen. Na vandaag moeten de parlementariërs echter naar huis, maakte de woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson bekend.

Pas op 14 oktober bij de Queen's Speech, vergelijkbaar met onze troonrede, zou het parlement weer bijeen kunnen komen.

Minder vergadertijd, brexit nadert

Tegenstanders van premier Johnson hebben tevergeefs geprobeerd die schorsing via de rechter tegen te houden. Zij vinden dat Johnson zijn bevoegdheden misbruikt om het parlement op een zijspoor te zetten in de aanloop naar de brexit, die op 31 oktober moet plaatsvinden.

Het parlement heeft door de schorsing minder vergadertijd.

Oproep: blijf in parlement

Britten laten het er niet bij zitten. Another Europe is Possible, dat in 2016 werd opgericht om campagne te voeren om in de Europese Unie te blijven, vraagt Britten om het parlementslid dat hun kiesdistrict vertegenwoordigt op te roepen om het parlement niet te verlaten.

Zij omschrijven Johnson als 'een ongekozen premier zonder parlementaire meerderheid, die de macht van de koningin gebruikt om het parlement te schorsen omdat het het oneens is met hem'.

Oppositie en rebellen

De parlementariërs kwamen vorige week terug van zomerreces en moeten het werk dus nu alweer staken. Het is de oppositie en rebellerende Conservatieven nog wel gelukt in sneltreinvaart een wet door het parlement te loodsen, die een brexit zonder deal moet voorkomen.

Die regelgeving is bedoeld om premier Johnson te dwingen om brexituitstel te vragen aan de EU als hij op 19 oktober nog geen nieuwe brexitdeal rond heeft. De premier heeft er geen geheim van gemaakt dat hij niet wil vragen om verschuiving van de brexitdeadline. Hij zegt op 31 oktober de EU te willen verlaten, met of zonder deal.

Bron • RTL Z / ANP