Buitenland

Denen woest op Trump die niet langskomt om Groenland-kwestie

RTL Z • 21 augustus 2019 14:29 @rtlz

De Deense premier Mette Frederiksen (R) met Kim Nielsen, de premier van Groenland. Beeld © AFP

Het idee van Trump om Groenland te kopen van Denemarken ontspoort verder en verder. Nadat de Denen Trump lieten weten dat zij hem zijn zin niet zouden geven, zei hij een bezoek aan Kopenhagen af. En daar zijn de Denen niet over te spreken.

De politiek leiders van partijen in het Deense parlement zijn verontwaardigd dat de president van de Verenigde Staten het staatsbezoek dat over twee weken zou plaatsvinden in de ijskast heeft gezet. 

"De werkelijkheid heeft de fantasie ingehaald", zegt voormalig Morten Østergaard, voormalig vice-premier van Denemarken en leider van de partij Radikale Venstre.

"Dit geeft aan waarom het belangrijker is dan ooit om EU-landen als onze belangrijkste bondgenoten te beschouwen. De man is ontoerekeningsvatbaar."

Belediging

Rasmus Jarlov, voormalig minister van Economie en huidig parlementslid van De Konservative bestempelt het optreden van Trump als 'beledigend'. Ook omdat hij denkt dat delen van Denemarken te koop zijn. 

De huidige Deense regering van premier Mette Frederiksen houdt zich overigens nog op de vlakte. Het Deense koningshuis, die Trump en zijn vrouw Melania hadden uitgenodigd, laat alleen weten dat het afzeggen van een bezoek komt als 'een verrassing'.

Oud-premier Helle Thorning-Schmidt meldt zich wel: "Dus de president van de Verenigde Staten heeft zijn bezoek aan Denemarken afgezegd omdat hij geen interesse had te praten over de verkoop van Groenland? Is dit een grap of zo? Diep beledigend voor het volk van Groenland en Denemarken", meldt zij op Twitter.

Trouwe bondgenoot

RTL Nieuws-verslaggever Michiel Klaassen laat vanuit New York weten dat de Denen altijd trouwe bondgenoten van de VS zijn geweest. "Ze waren ook in Afghanistan en verloren daar 43 mensen. Daarnaast vochten ze ook mee in Irak. Ik kan me voorstellen dat ze zich teleurgesteld voelen", zegt Klaassen.

De VS heeft vaker land gekocht, maar dat was vooral in het verre verleden. "De Louisiana Purchase is de bekendste. Daarmee kocht de VS de enorm uitgestrekte Mississippivallei van Frankrijk en werden ze in één klap een wereldmacht." En Alaska is bijvoorbeeld gekocht van de Russen voor 7,2 miljoen dollar, volgens Klaassen. "Daarom is het kopen van Groenland misschien niet zo'n hele gekke gedachte."

Waarom Trump Groenland wil kopen

President Trump wil Groenland kopen. Klinkt gek, maar helemaal verrassend is het niet. Trump wil meer macht over het land vanwege haar grondstoffen en de groeiende Chinese invloed in de regio.

Bron • RTL Z / ANP