Buitenland

Recessiezorgen in Witte Huis, Trump overweegt belastingverlaging

Michaël Niewold • 21 augustus 2019 10:28 @michaelniewold

Beeld © AFP

De Amerikaanse economie is erg sterk volgens president Donald Trump, maar toch wordt in het Witte Huis gesproken over maatregelen om te voorkomen dat de VS in een recessie belandt. 

Een van de maatregelen die besproken zou worden, is een tijdelijke verlaging van de loonbelasting, melden de Washington Post en de New York Times op basis van bronnen.

Het Witte Huis ontkent volgens de kranten dat de maatregel 'op dit moment' wordt overwogen, maar het feit dat überhaupt over maatregelen wordt gesproken, illustreert de groeiende zorgen in de regering over economische tegenwind. 

Handelsoorlog

De Amerikaanse economie groeide nog nooit zo'n lange onafgebroken periode, maar economen waarschuwen voor een recessie. De handelsoorlog met China raakt ook Amerikaanse bedrijven die minder investeren. 

De werkende Amerikaan een belastingvoordeeltje gunnen, kan er voor zorgen dat de consument in ieder geval vertrouwen blijft houden, legt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z uit.

"Het is eerder gedaan, het is een makkelijk te grijpen middel om het vertrouwen op te vijzelen. De grote vraag is alleen of het werkt: gaan ze meer spenderen?"

Barstje in de façade

Het feit dat het nodig is, vindt Veenstra veel opvallender. "Het ging toch zo goed met de economie? In die façade komt nu toch een barstje”, zegt hij.

Het is een draai die Trump vaker maakt, ziet hij. "De heffingen, waar de Amerikaanse consument geen last van zou krijgen, worden ook deels uitgesteld zodat deze Amerikaanse consument geen last bezorgen."

De reden is heel simpel volgens hem: "De boel moet aan de praat blijven tot de verkiezingen. En als dat niet lukt, dan krijgt de Fed de schuld", zegt Veenstra verwijzend naar de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed). 

Trump tweette maandag nog dat de Amerikaanse economie erg sterk is, ondanks het 'vreselijke gebrek aan visie' van Fed-voorzitter Jerome Powell. 

Bron • RTL Z