Buitenland

Crisis compleet in Italië: premier Conte biedt ontslag aan

Chris Koenis • 20 augustus 2019 16:03 @chriskoenis

De hoofdrolspelers van de regeringscrisis op een rij (vlnr): M5S-leider Luigi Di Maio, Lega-leider Matteo Salvini en de partijloze premier Guiseppe Conte. Beeld © Getty

De Italiaanse premier Guiseppe Conte gooit de handdoek in de ring en maakt een einde aan de vechtcoalitie van Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging (M5S).

Dat maakte hij zojuist bekend tijdens een crisisdebat in de Italiaanse Senaat in Rome. De partijloze premier Conte zal later vandaag zijn ontslag aanbieden bij president Sergio Mattarella.

Aanval op Salvini

In een lange toespraak uitte de premier stevige kritiek op zijn vicepremiers Luigi Di Maio (M5S) en Matteo Salvini (Lega Nord). Met name die laatste brengt het nationaal belang van Italië in gevaar, zei hij. Volgens Conte heeft Salvini zich onverantwoordelijk gedragen door zijn eigen belang boven dat van Italië te stellen.

Premier Conte zat tijdens zijn toespraak tussen zijn vicepremiers Salvini (l) en Di Maio (r) in. Beeld © AFP

De politieke crisis brak uit toen vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Salvini van het rechtspopulistische Lega anderhalve week geleden zijn vertrouwen opzegde in de coalitie.

Hij wil nieuwe verkiezingen om zo zelf een gooi naar de macht te doen. Salvini staat er goed voor in de peilingen, terwijl de op dit moment veel grotere coalitiegenoot de Vijfsterrenbeweging sinds de verkiezingen flink is gezakt.

Wankel evenwicht

Conte werd in juni 2018 als partijloze premier aangesteld om het wankele evenwicht te bewaken in de Italiaanse regering, waarin de twee partijleiders beide tot vicepremiers benoemd werden.

Het is op dit moment nog onduidelijk of de Italianen opnieuw naar de stembus moeten. De bal ligt bij president Mattarella, die moet nu eerst met alle partijen om tafel in een poging om een nieuwe regering te vormen. Lukt dat niet, dan volgen er nieuwe verkiezingen.

'Idioot scenario'

"De afgelopen dagen is er al uitgebreid gepraat", zegt RTL-correspondent Eveline Rethmeier vanuit Rome. "Er zijn al verklaringen gegeven door Di Maio van de Vijfsterrenbeweging en het linkse Partito Democratico [de Democratische Partij - red.] over een mogelijke samenwerking."

Dat werd in Italië tot voor kort als onvoorstelbaar beschouwd. Rethmeier: "Dan krijg je het idiote scenario dat Salvini zijn plek moet opgeven als vicepremier en als regeringspartij in de oppositiebankjes terechtkomt, en dat ze in theorie nog jaren verder kunnen regeren. Een andere mogelijkheid is een technocratische regering. Dat moet de komende dagen blijken."

De politieke tegenstanders van Salvini zullen in ieder geval hun best doen om hem te dwarsbomen, verwacht zij. "Salvini staat er goed voor in de peilingen en kan als er nu verkiezingen komen de meest rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog vormen. Ik denk dat andere partijen er behoorlijk op gebrand zijn om dat te voorkomen."

Bron • RTL Z